Den HelderPolitiek

Behoorlijk Bestuur twijfelt aan stikstofberekeningen

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur dient bij de raadsvergadering van maandag 12 september een motie in waarmee het college wordt opgedragen om geen vergunningsaanvragen meer te weigeren op basis van stikstofberekeningen met het Aerius model. Volgens de partij is het voldoende aangetoond dat deze berekeningen onnauwkeurig zijn. Een maand geleden zette berekeningen met het model nog een streep door het Julianadorp Power Festival.

De claim van Behoorlijk Bestuur dat de stikstofberekeningen met het wijdgebruikte model onnauwkeurig zouden zijn is gebaseerd op een paper door de geleerden Briggs en Hanekamp en Geesje Rotgers van de stichting AgriFacts. Het onderzoek is niet gepubliceerd in een wetenschappelijk vakblad en daarmee niet onafhankelijk geverifieerd. In het stuk stellen de onderzoekers dat het model onmiddellijk ‘gecanceld’ moet worden, omdat de resultaten onbruikbaar zouden zijn. Zelfs het RIVM zou in hun eigen onderzoek aangeven dat de berekeningen in het model van slechte kwaliteit zijn. Vooral de voorspellende waarde van het model is discutabel. De onderzoekers stellen een alternatief voor.

Reactie RIVM
Het RIVM heeft inmiddels gereageerd op het paper en stelt dat juist de rekenmethode van de onderzoekers geen voorspellende waarde heeft. Opvallend gegeven is dat zij dit in hun paper zelf ook toegeven. Onduidelijk blijft dus wat de toegevoegde waarde zou zijn van hun rekenmethode. Het RIVM beschuldigt de onderzoekers ervan selectief om te gaan met de informatie uit de rapporten. Zeker Rotgers is vaker onderwerp geweest van zulke beschuldigingen. Zo toonde meteoroloog Gerrit Hiemstra recentelijk aan dat zij met haar platform “wetenschappelijke data misbruikt om conclusies te fabriceren die in het straatje van AgriFacts passen”. Follow the Money concludeerde dat AgriFacts simpelweg een agrarische lobby is, vermomd als onderzoeksplatform. Alle drie de onderzoekers zetten regelmatig hun vraagtekens bij claims over klimaatverandering en zijn ook uiterst kritisch op de coronamaatregelen.

Verder zegt het RIVM over de kritiek op het model dat deze onterecht is. Het is een wetenschappelijk onderbouwd model en het eigen oordeel dat de berekeningen van slechte kwaliteit zijn heeft enkel betrekking op metingen op korte termijn. Het model wordt dan ook slechts gebruikt voor metingen over een periode van een jaar. Het RIVM is wel net als de onderzoekers van mening dat het Aerius model verder geverifieerd kan worden.

Model niet meer gebruiken in Den Helder
Behoorlijk Bestuur vindt het paper van voldoende waarde om het gemeentelijk beleid hierop aan te passen. Gemeenteraadslid Gerrit Kooij schrijft in een motie die hij op maandag 12 september wil indienen dat het gaat om een “onbetrouwbare of onbewezen methode” die “de samenleving niet mag ondermijnen.” Het organiseren van evenementen is belangrijk voor de inwoners zegt Kooij. Hij concludeert net als de onderzoekers dat het Aerius model niet met enige zinvolle nauwkeurigheid stikstofdepositie kan berekenen en dus niet meer gebruikt dient te worden. Hij wil dat de gemeente “nu en in de toekomst geen enkele beslissing op het ondeugdelijke Aerius model baseert”. Daarbij specificeert hij niet of het enkel gaat om evenementenvergunningen.

Op papier is de Omgevingsdienst de instantie die gaat over de vergunningen die nodig zijn wanneer een evenement dicht bij een Natura 2000 gebied plaatsvindt. In werkelijkheid wordt de eerste toets gedaan door de gemeente. De organisator van het evenement maakt zelf de berekening, waarna de gemeente beoordeelt of het evenement bij de Omgevingsdienst een vergunning moet aanvragen. Behoorlijk Bestuur wil dat vergunningen die eerder geweigerd zijn heroverwogen worden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Hoeveel aan donaties heeft Behoorlijk Bestuur van het lobbyclubje Agrifacts ontvangen? Om dit soort nonsens rond te pompen? Te doorzichtig gecorrumpeerd.

    1. Nog afgezien van de hele VN opgestookte stikstof discussie, een behoorlijk vileine en domme reactie Jacques! Graag eerst feiten voor dat u met ongefundeerde verdachtmakingen komt!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: