Den HelderPolitiek

Den Helder heeft genoeg geld voor doelstellingen uit coalitieakkoord

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder heeft de begroting voor 2023-2026 aangeboden aan de gemeenteraad. Tot en met 2025 is er veel financiële ruimte: De gemeente kent per jaar een positief resultaat van respectievelijk ruim vier, acht en tien miljoen euro. Daarmee is er voldoende geld voor de plannen uit het coalitieakkoord. De financiële uitwerking van die plannen volgt eind september.

Vanaf 2026 is er minder ruimte voor investering. Dan worden de bijdragen die gemeenten vanuit het Rijk krijgen namelijk teruggeschroefd. In 2022 is ruim 172 miljoen van de totale gemeentelijke inkomsten van 227 miljoen afkomstig van de landelijke overheid. De overige miljoenen worden opgehaald door lokale belastingen en bijvoorbeeld bouwgrondexploitatie. Pieter Kos, wethouder Financiën, noemt de begroting ‘degelijk’: “Deze begroting zorgt ervoor dat we door kunnen gaan met de zaken waarvoor we als gemeente staan: Zorgen voor goede en voldoende woningen, een kwalitatief goede openbare ruimte en zorg op maat. Ook is er ruimte voor de plannen van de nieuwe gemeenteraad. Dat is in de huidige onzekere tijd heel belangrijk.”

In de nu gepubliceerde begroting staan vrijwel geen significante ontwikkelingen. De kadernota, die rondom de verkiezingen is opgesteld, was beleidsarm. Het coalitieakkoord was daarnaast nog niet gereed om deze nu al verwerkt te krijgen in de begroting. Deze ontwikkelingen volgen daarom in een apart voorstel eind september. Wel zijn er een aantal mutaties ten aanzien van de begrotingen van voorgaande jaren. Zo is de huur voor het nieuwe stadhuis op Willemsoord (€70.000,- per jaar) opgenomen en wordt er vanwege technische aanpassingen jaarlijks €60.000,- extra begroot voor de organisatie van verkiezingen. Voor de riolering en afvalverwerking is de komende jaren enkele miljoenen extra nodig.

Bij de raadsvergadering van 2 november zal de gemeenteraad zich buigen over de begroting. Dan staat ook meteen het voorstel met betrekking tot de coalitiedoelstellingen op de agenda.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Als dit de cijfers zijn waar de coalitie onderhandelingen vanuit gegaan zijn, zijn ze al behoorlijk verouderd. We hebben ondertussen een rampzalige financiële ontwikkeling van de Euro en een rampzalige inflatie. Met alle negatieve gevolgen van dien!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: