DefensieDen HelderMaritiem

Den Helder krijgt nieuw maritiem hoofdkwartier

Adverentie

Den Helder – Het huidige hoofdkwartier van de marine in Den Helder wordt vervangen, dat heeft staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD) bekend gemaakt. De kosten daarvan kunnen oplopen tot 100 miljoen euro. Het huidige hoofdkwartier ‘de Brug’, officieel het Maritiem Hoofdkwartier Admiraal Benelux (MHK ABNL) op de Nieuwe Haven in Den Helder, is volgens Van der Maat sterk verouderd.

Vooral de faciliteiten voor de informatievoorzieningen laten te wensen over: “Het MHK ABNL heeft momenteel onvoldoende zicht op de status van de operationele eenheden en hun bedrijfsvoering en is daarom niet voldoende instaat om de operationele eenheden van het Commando Zeestrijdkrachten effectief te ondersteunen. Om wereldwijd operationele eenheden in te zetten en veiligheid op- en vanaf zee te leveren is een goed begrip van de maritieme operationele omgeving vereist”, zo schrijft de staatssecretaris Het nieuwe hoofdkwartier krijgt een Engelse naam: Maritime Operations Centre Admiral Benelux (MOC ABNL).

De Belgische marine en de Nederlandse marine werken intensief samen en beide nationale operationele marinestaven vormen één staf, de Admiraal Benelux. De bouw van het nieuwe hoofdkwartier wordt echter volledig vergoed door Nederland. De kosten zullen tussen de 25- en 100 miljoen bedragen. Dat geld wordt gebuikt voor twee nieuwe gebouwen: De hoofdlocatie MOC ABNL en een fysiek gescheiden uitwijk-, test- en trainingslocatie. Daarnaast is er geld nodig voor de nieuwe technische infrastructuur en voor een reorganisatie. De staatssecretaris geeft aan dat deze reorganisatie naar verwachting niet zal leiden tot het vervallen van functies of ontslagen. Naar verwachting zijn alle nieuwe gebouwen vanaf 2030 volledig operationeel.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button