Hollands KroonPolitiek

Gaat Hollands Kroon een ‘Woningbouwimpuls’ van het Rijk vragen? Dat wil het CDA weten

Adverentie

Hollands Kroon – CDA Hollands Kroon heeft in politieke vragen aan het college gevraagd of zij een aanvraag zullen indienen voor de door het Rijk beschikbaar gestelde ‘Woningbouwimpuls’. Op 19 augustus is de laatste ronde gestart en net als in de vorige ronde kunnen ook kleinere gemeenten aanspraak maken op een pot geld van 300 miljoen euro. Daarmee kunnen zij de bouw van betaalbare woningen voor starters en mensen met een laag of middeninkomen een impuls geven.

Op 19 augustus stelde het Rijk de vierde ronde voor het aanvragen van de gelden open. In de eerdere drie rondes ontvingen gemeenten al 854 miljoen euro voor de bouw van 139.964 woningen. Vooral grote gemeenten profiteerden toen van de financiële middelen. Op een kaartje met de aanvragen is dat duidelijk terug te zien. In de Kop van Noord-Holland is geen gebruik gemaakt van de regeling. De dichtstbijzijnde plaats waar geld naartoe is gegaan is Alkmaar.

Bij de laatste ronde, waarin nog 300 miljoen euro beschikbaar is, kunnen gemeenten met minder dan 50.000 inwoners ook een aanvraag doen. De minimale omvang van de projecten die in aanmerking komen is naar beneden afgeschaald, van 500 naar 200 woningen. Projecten van minstens 500 woningen komen immers maar zelden voor in een kleine gemeente. Van het project moet minimaal de helft bestaan uit betaalbare woningen, met een huurprijs van maximaal €1.023,- per maand of een koopprijs van maximaal de Nationale Hypotheek Garantie (€355.000,-).

Gemeenteraadslid Reginald Visser van CDA Hollands Kroon wil van het college weten of zij een aanvraag gaat doen naar de gelden. De regeling staat tot 25 september 2022 open. Afhankelijk van het antwoord wil Visser weten waarom het college wel of niet een aanvraag doet.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Wat een vreemde foto bij dit artikel. Hoogbouw boven 4 verdiepingen komt in Hollands Kroon nauwelijks voor. Op de foto is het zeker 6 – 8 hoog.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: