Sport

Dames Den Helder Suns grijpen naast Supercup

Adverentie

Katwijk – Het basketbalseizoen is zaterdagavond voor de vrouwen officieel begonnen met de wedstrijd om de Supercup. Landskampioen Grasshoppers nam het in eigen huis op tegen bekerwinnaar Den Helder Suns. Het Helderse team van coach Mario Bennes begon aardig, maar had uiteindelijk geen schijn van kans. De thuisploeg won met 85-56.

De laatste wedstrijd voor de zomerstop vond plaats in dezelfde sporthal en tegen dezelfde tegenstander. Toen betrof het de derde wedstrijd in de finalereeks om het landskampioenschap en Grasshoppers won dat duel en daarmee ook de landstitel. De selectie van de Suns telt heel wat wijzigingen, de sterke dragende spelers zijn vertrokken en het is nu deels aan de jeugd en deels aan nieuwe meiden. Bij Grasshoppers is het team versterkt en de goed ingespeelde groep van vorig seizoen is nog steeds aanwezig.

Bij de thuisploeg maakte Angela van de Pol haar debuut. De afgelopen drie jaar speelde ze bij Cangeroes in Utrecht, maar in de zomer maakte ze de overstap naar Katwijk. Verder heeft Grasshoppers dit seizoen een unicum, want niet eerder maakten vier zussen deel uit van hetzelfde team, het betreft de dames Karin, Fleur, Sonja en Ilse Kuijt. Laatstgenoemde drukte direct haar stempel op het duel, met 17 punten werd ze topscorer.

Suns
De Suns konden tot halverwege het tweede kwart redelijk meekomen, maar daarna liep de thuisploeg snel weg naar een 45-30 voorsprong bij rust. In de tweede helft kwamen de bezoekers eveneens tekort, het spel was vaak te slordig en de rebounds waren vrijwel altijd voor de Grasshoppers, waar gedurende de wedstrijd de driepunters ook nog vrij makkelijk in het netje vielen. “In het begin konden we nog wel bijblijven, maar daarna ging er teveel mis”, verklaarde captain Amber Lewakabessy na afloop. Na het vertrek van Janiek van Veen is zij de nieuwe aanvoerder en aan die rol moet ze nog wel een beetje wennen. “Al voelde het nu niet heel anders dan vorig seizoen. Ik had niet het idee dat ik op een andere manier in de wedstrijd zat.”

Coach Mario Bennes was na afloop realistisch: “we leden teveel balverlies, er waren veel onzekerheden en verder komen we ten opzichte van Grasshoppers ook gewoon kwaliteit tekort. De meiden die vorig jaar op de bank begonnen moeten nu het spel maken. Daarbij zijn er wat nieuwe speelsters en het heeft tijd nodig alvorens er een echt goed ingespeeld team staat. Het kan best december worden alvorens het zover is en dus hoor je mij niet praten over de landstitel, sterker, het wordt voor ons een hele opgave om dit jaar bij de eerste vier te eindigen”, aldus Bennes.

Over zijn nieuwe aanvoerster was de coach tevreden: “Amber heeft een heel redelijke wedstrijd gespeeld, maar ze moet nog groeien in haar rol als captain. Ook dat heeft even tijd nodig.”

Start competitie
De Supercup van zaterdagavond was een herhaling van die van 2022, want ook toen ging de wedstrijd tussen dezelfde teams. Grasshoppers won toen in Den Helder met 75-86. Komende zaterdag gaat de reguliere competitie van start. De Suns spelen de eerste wedstrijd thuis in sporthal Sportlaan. Om 19.00 uur is Topkip Lions de tegenstander.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button