Nieuw convenant aanpak drugslocaties

Den Helder – Het college van B&W Den Helder heeft het convenant Aanpak Drugslocaties Noord-Holland 2020-2025 vastgesteld. Het convenant gaat in op 1 november, heeft een geldigheidsduur van vijf jaar en bestrijkt het gebied in Noord-Holland van Texel tot Zaanstad en Haarlem. Op dit moment loopt de besluitvorming bij de gemeenten.

De politie eenheid Noord-Holland heeft te maken met diverse vormen van drugscriminaliteit zoals illegale teelt, productie, verwerking, opslag en handel in drugs, maar ook het dumpen en lozen van drugsafval. Het gaat hierbij om meerdere soorten drugs zoals hennep, amfetamine, chrystal meth en XTC.

Invloed drugscriminaliteit groeit
Drugscriminaliteit gaat gepaard met diverse andere strafbare feiten zoals fraude, belastingontduiking, uitkerings- en zorgfraude en het witwassen van crimineel vermogen dan wel ongewenste gedragingen als illegale bewoning en energiediefstal. De invloed van drugscriminaliteit in de regio groeit. Het convenant, dat voldoet aan de vereisten van de AVG, biedt de gemeenten de mogelijkheid om gegevens met partners zoals netbeheerders, PWN en woningcorporaties te delen over eigenaren en verhuurders van panden, maar ook van daders en productielocaties.

Gelijktijdig kunnen meerdere middelen ingezet worden zoals ruiming, sluiting, naheffing, boetes, het opzeggen van (huur)contracten, het verhalen van opruimkosten en het stopzetten van onterecht verleende uitkeringen. Alle maatregelen bij elkaar zorgen ervoor dat gemeenten drugscriminelen effectiever kunnen aanpakken. Daarnaast is recent ook de campagne Noord-Holland Drugsalert opgestart.

Verruiming
Op verzoek van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeenten is de werking van het convenant verruimd naar meerdere vormen van drugscriminaliteit, waaronder nu ook de productie en handel van synthetische drugs en cocaïnehandel. De bestrijding van drugscriminaliteit in Noord-Holland heeft hoge prioriteit voor gemeenten, politie en het OM.

Mobiele versie afsluiten