Recensie

The Addams Family 2 (recensie)

Adverentie

In de jaren 30 verschenen in The New Yorker de eerste strips van Charles Addams over de Addams Family. Sinds die tijd zijn alle generaties wel opgegroeid met de belevenissen van dit macabere gezin. In 1964 verscheen de eerste Tv-serie in zwart-wit. Sindsdien zijn de Addams op TV, in films, musicals en in spelletjes regelmatig teruggekeerd.

In 2019 was het de beurt aan de animatiefilm regisseurs Greg Tieran en Conrad Vernon om de familie op het witte doek tot leven te brengen. De beide mannen werken al jaren in deze fantasiewereld en weten daarvoor ook bekende artiesten binnen te halen om de stemmen te leveren. In de Engelse versie zijn onder andere Oscar Isaac, Charlize Theron, Bette Midler, Conrad Vernon (regisseur) en Snoop Dogg te horen. In de Nederlandse versie zijn ook grote namen te horen. Het succes van 2019 verdiend een opvolger en die is met nagenoeg dezelfde mensen nu uitgekomen als The Addams Family 2.

Natuurlijk zijn alle hoofdrolspelers weer van de partij. Dochter Wednesday is altijd met bizarre experimenten bezig. We zien haar op school, waar ze in een wetenschapswedstrijd wil aantonen dat het DNA van haar huisdier, de octopus Socrates, een positieve werking heeft op de mens. Als vrijwilliger gebruikt ze Oom Fester. Ze verwacht dan ook de eerste prijs in de wacht te slepen. Onder het oog van vader Gomez, moeder Morticia en broertje Pursley moet ze genoegen nemen met een gedeelde eerste plaats.

The Addams Family 2 – Metro Goldwyn Mayer Pictures
The Addams Family 2 – Metro Goldwyn Mayer Pictures
Wednesday
Pursley probeert indruk te maken op de meisjes, maar dat loopt weer desastreus af. Beide kinderen zijn teleurgesteld en vader Gomez vindt dat het gezin een keer met elkaar op vakantie moet gaan. Een enorme camper die alle kenmerken van hun spookhuis heeft wordt het vervoermiddel van de familie. De slome Frankenstein butler Lurch is de bestuurder en natuurlijk is de losse hand Thing ook van de partij. Oma blijft achter om het enorme spookhuis te bewaken. Vlak voor vertrek worden ze bezocht door een advocaat die Gomez vertelt dat Wednesday niet zijn dochter is. Dat bestaat natuurlijk niet, maar als de wetenschapper Cyrus Strange zich als de echte vader bij Wednesday via WhatsApp bekend maakt krijgt het verhaal toch een heel nieuwe wending.

Het succes van de Addams Family is ontstaan in de USA waar het als een satirische versie van het ideale gezin werd gezien. Binnen het rijke gezin worden allerlei macabere handelingen, waarvan de buitenwereld gruwelt, volkomen normaal gevonden. Deze gegevens bieden eindeloze mogelijkheden om weer een fraai verhaal te maken. De goedlachse Gomez blijft onder alle omstandigheden optimistisch en verwent graag zijn Morticia. Zij is de gracieuze slanke vrouw en moeder die met haar witte gezicht een vampierachtig uiterlijk heeft. Lurch ziet er gevaarlijk uit, maar heeft een klein hartje en is zeer zorgzaam voor Wednesday. Zij heeft met haar koele gedrag wel de hoofdrol. Ze gaat geen probleem uit de weg en geeft gevraagd en ongevraagd haar ongezouten mening.

The Addams Family 2 – Metro Goldwyn Mayer Pictures
Oma heeft het figuur van een kleine dikke lelijke heks, maar weet wel van feesten. Als een soort megaster en playboy komt de langharige en onverstaanbare Neef It af en toe meefeesten. Oom Fester krijgt door het experiment van Wednesday met allerlei ongemakken te maken die op zich weer hilarische scenes opleveren. De reis met de camper brengt de familie langs allemaal bekende toeristische trekpleisters als de Niagara watervallen, Death Valley en de Grand Canyon. Al met al een leuke film die met de kinderen bezocht kan worden, zodat ook de jongste generatie weer kennis kan maken met The Addams Family.

Regie: Greg Tieran, Conrad Vernon
Nederlandse stemmen: Paul de Groot, Monic Hendrickx, Tjitske Reidinga, Vajèn van Den Bosch, Pip Pellens, Roman Derwigs, Cees Geel, Lenette van Dongen, Raymonde de Kuyper, Raymond Thiry, Carel Struycken
Kijkwijzer: 6 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button