Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: de Willemsoordroute

Het verslag van deze wandeling is, in verband met vakantie, al enkele weken voor plaatsing gemaakt. Dus excuus als nu de herfst is ingetreden, het was drie weken terug nog schitterend wandelweer en er staan dus zonnige plaatjes bij dit artikel. De Willemsoordroute vanaf startpunt station is 9,3 kilometer en het is wel een raadsel waarom deze route zo heet, terwijl er maar een klein puntje van Willemsoord wordt aangetikt. De logica ontgaat ons geheel bij de naamgeving!

Het stadspark door en dan rechtsaf de Spoorstraat in. De straat met een gevarieerde mix van winkels en horeca met bijbehorende terrassen. Halverwege de straat zien we een blikvanger; er hangt een halve Trabant aan de gevel! Het hoort bij de winkel genaamd Rejoez, waar ze oude spullen nieuw leven inblazen. Wij zijn fan, ons halve interieur komt er vandaan! In dit deel van de straat zijn meer unieke winkeltjes te vinden. Het laatste deel van de straat wordt nu opgeknapt, daar komt woningbouw.

Rijkswerf
Via de Willemsoordbrug komen we op de voormalige Rijkswerf, dat nu dienst doet als evenemententerrein met een mix van musea, theater, bioscoop, horeca en kleine bedrijven. De route gaat eerst achter de gebouwen aan de kade en bij het 17e eeuwse scheepswrak steken we door naar de kade. Het wrak, de Pinas, staat hier sinds 2003. Aan de kade liggen boten die nog wel waterbestendig zijn en om de hoek zelfs de museumschepen van het Reddingmuseum. Naar de Flaneerkade via de brug en dan heb je ook goed zicht op het nautische gebeuren, zoals het Lichtschip Texel.

We verlaten het water en komen in één van de oudste wijken van Den Helder terecht: de Visbuurt. Op de hoek staat het markante pand ‘het Wapen van Den Helder’. Nu nog steeds in gebruik als ‘hotel’, vroeger voor betalende gasten en tegenwoordig is het een opvang voor dak- en thuislozen. Langs de Olvoo kerk gaan we via smalle straatjes terug naar de gracht en maken de oversteek voor een tochtje langs woonboten. Waar een bewoner wel een bijzonder ‘verboden toegang’ bord aan de voorzijde heeft hangen: het is een natuurreservaat!

Oase van rust
De Burgemeester Visserbrug brengt ons even buiten de stad met zicht op de wijk Boatex. De route loopt om de wijk heen via paadjes in het groen verbonden door bruggetjes daar waar water is. Voorbij het Ravelijncentrum lopen we het Quelderduynpark in, een oase van rust tussen het Centrum en de wijk De Schooten. Vanuit het park gaat de wandeling eerst onder en dan over het viaduct heen op weg naar een volgend stuk natuur. Vanuit de auto zagen wij al vaker dat hier de ingang van een pad was, maar nu zijn we er voor het eerst. Het is een kruip door sluip door route, deels bebost en deels open met veel bramenstruiken. Langs het water met zicht op Fort Dirksz Admiraal en de omgeving staan bankjes, een fijn rustpunt onderweg.

Via de Nieuweweg met twee algen snavelende zwanen gaat de wandeling dan via dat Fort en is er uitzicht op de route waar we net gelopen hebben. Kanonnen en lieflijke paarse bloemetjes, het lijkt wel voorjaar, langs het pad wat uitkomt bij de wijk Tuindorp. Nog zo’n oude wijk in Den Helder waar de huizen al bijna honderd jaar oud zijn, als ik het goed heb zijn ze rond 1930 gebouwd. In dit buurtje is de bewegwijzering, rode pijlen, op de lantaarnpaal creatief aangekleed; een charmante pop in een roze jurk laat zien waar we heen moeten! Dat is richting Brakkeveldweg en ook daar zien we nog een eyecatcher in een voortuin. Een vogelvriendelijke boom om te nestelen en twee artistieke vogels als ontvangstcomité! Het station is in zicht, het rondje is rond, en het was wederom een geslaagde manier om de benenwagen uit te laten. Het bevestigde weer wat wij al wisten: in Den Helder is het goed toeven en kun je heerlijk wandelen.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button