Vernieuwde Suns onderuit in thuiswedstrijd tegen ZZ Leiden

Den Helder – De basketballers van de Den Helder Suns hebben in hun eerste thuiswedstrijd, ondanks een nederlaag, een positieve indruk achtergelaten aan de supporters die hun plek hadden gevonden in sporthal Sportlaan. Het werd 79-105 voor de bezoekers uit Leiden, die evengoed hard voor de overwinning aan het werk moesten.

Den Helder Suns – ZZ Leiden (DHfoto)

Het eerste kwart ging gelijk op tot 9-9, Leiden zette heel even aan en met een 0-7 run (9-16) was het gat geslagen. Via 13-26 kwam er bij 20-31 een einde aan het eerste kwart. Het verschil van 11 punten was nog steeds in stand bij rust (40-51), een teken dat de Helderse basketballers geenszins van plan waren de overwinning cadeau te geven aan de kampioen van de eerste BNXT League. De Helderse Amerikaan Darius banks heeft bij rust 17 punten achter zijn naam staan.

Na zes minuten en een aantal driepunters later van de Leidse Deion Hammond, keken de Suns tegen een 51-68 achterstand aan. Erger dan de zeventien punten achterstand was de reden van de wissel van Sam Huurman; Na een forse botsing met zijn directe tegenstander verliet hij pijnlijk het veld met een schouder uit de kom. Hij werd vervangen door de Nederlands-Italiaanse Jacopo van der Knaap. Toen die met een driepunter 56-73 noteerde, antwoordde Hammond namens de bezoekers eveneens met een score vanachter de driepuntslijn.

Met een verschil van twintig punten (56-76) was het tegen een ploeg van het Leidse kaliber bijna onmogelijk nog langszij te komen. Toch was het geen vervelende wedstrijd waarin de Suns werden weggespeeld. Leiden moest hard blijven werken voor hun scores. Bij 63-78 eindigde het derde kwart en waren de Suns iets dichterbij gekropen.

Het vierde en laatste kwart werd voornamelijk gedragen door de Helderse Amerikanen Banks en (Jake) Biss. Zij konden echter niet voorkomen dat de kampioen van Nederland & België definitief wegliep, via 65-85, 77-96 velde ex-Den Helder speler Stan van den Elzen het vonnis bij 79-105.