Hollands KroonPolitiek

Gedupeerden toeslagenaffaire in Hollands Kroon geholpen: ‘Proberen het vertrouwen te herstellen’

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon heeft inmiddels alle gedupeerden van de toeslagenaffaire gesproken en geholpen. In totaal gaat het om 53 gevallen. Hun schulden zijn kwijtgescholden, al kwam volgens veel slachtoffers de hulp te laat.

Volgens wethouder Mary van Gent is er intensief contact gehad met de slachtoffers. De Belastingdienst compenseert ouders die direct zijn getroffen, maar soms zijn er door de lastige situatie ook op andere plekken schulden ontstaan. Bijvoorbeeld bij de gemeente zelf, in de vorm van een achterstand op belastingen. Daarmee is er in sommige gevallen ook een deuk in het vertrouwen in de lokale overheid ontstaan. De gemeente doet er alles aan om dit te herstellen, maar Van Gent geeft toe dat dit vaak lastig gaat. Volgens veel gedupeerden had het al veel eerder moeten worden opgepakt.

Landelijk is de toeslagenaffaire nog verre van opgelost. Vorige maand spraken zowel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Raad van State zich uit tegen de wijze waarop de compensatie wordt afgehandeld. Amnesty International noemde de toeslagenaffaire een mensenrechtenschending en stelt dat de kans op herhaling erg groot is. Volgens de Tweede Kamer gaat de compensatie te traag en te ingewikkeld.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button