Den Helder

Bestuursdwang om asbestsanering rond brand Nieuweweg af te dwingen

Advertentie:

Den Helder – In nasleep van de brand aan de Nieuweweg 17 in Den Helder heeft de verzekeraar van het betrokken bedrijf nog steeds geen garantie op dekking van de schade afgegeven. Om het proces niet verder te vertragen, heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Helder besloten de opdracht tot sanering over te nemen. Hierdoor hoeft de sanering niet te worden gestopt. Meer uitstel kan volgens het college, in verband met het risico op asbestverspreiding en onrust onder de betrokkenen, niet worden gegeven.

Op 27 oktober 2022 heeft de brand plaatsgevonden, waarbij het bedrijfsgebouw volledig is verwoest. Er is daarbij ook asbest vrijgekomen. Op 28 oktober 2022 heeft de Omgevingsdienst bestuursdwang opgelegd aan de eigenaren van de percelen waarop asbest is aangetroffen. Dit is de standaardprocedure.

Saneren
“Helaas is de garantie tot dekking nog altijd niet gegeven”, zo meldt de gemeente. “Het college voelt zich genoodzaakt de opdracht tot saneren over te nemen, wat inhoudt dat bestuursdwang wordt uitgevoerd. Dit alles was niet nodig geweest als de verzekeraar eerder tot dekking van de schade was overgegaan. Naast de sanering op de omliggende percelen wordt er gestart met de sanering op het perceel Nieuweweg 17. Er is namelijk geconstateerd dat er nog aangetaste asbesthoudende platen hangen op de staalconstructie van het pand.”

De gemeente Den Helder neemt met dit besluit een financieel risico, omdat nog niet duidelijk is of alle saneringskosten worden vergoed. De volksgezondheid staat echter voorop, zo benadrukt het college. Hoewel er geen directe dreiging is, moet verspreiding van asbest worden voorkomen.

Het besluit is woensdagmiddag met de betrokkenen gecommuniceerd en persoonlijk toegelicht.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button