Hollands KroonJeugdSportVideo

Kinderen voor de (gym)klas bij OBS ’t Span (video)

Advertentie:

Den Oever – Op het eerste gezicht zien de gymlessen bij OBS ’t Span er heel normaal uit. De goede speurder ziet echter dat er iets mist: een gymleraar! Door een blessure is die tijdelijk afwezig en de school heeft daar wel een heel bijzondere oplossing voor gevonden. Kinderen van groep 8 hebben de taken van de gymleraar overgenomen, naar tevredenheid van leerkrachten, schoolbestuur en leerlingen.

Op woensdagochtend zijn Yorick, Iris, Jasper en Ferron druk in de weer met pionnen, kasten, matten en hoepels. Ze hebben een speciale gymles voorbereid: boer en boerin (ook bekend als boer en de zeven kwajongens of het boerderijspel). “Normaal bedenken we samen een dag van tevoren wat we gaan doen”, vertelt Yorick. Ze onderzoeken zelf de sport of het spel dat ze willen gaan doen. “We kennen een paar lessen van de meester natuurlijk, maar we kijken ook veel op YouTube en TikTok voor leuke ideeën”, zegt Iris.

Het is goede een extra leerervaring voor de kinderen, zegt directeur Gert Jan Riemers. “Ze leren organiseren en samenwerken. Ze moeten nadenken over of de lessen geschikt zijn voor jong en oud. Ook de veiligheid is niet onbelangrijk, natuurlijk.” Dat beaamt Yorick: “we passen wel eens een spel aan als kinderen bijvoorbeeld een sprong niet kunnen halen, en vandaag hebben we een stuk afgezet omdat je daar makkelijk je hoofd kan stoten.” Dat doen de leerlingen allemaal op eigen initiatief en zonder intensieve begeleiding. Er is een leerkracht bij, maar die kan even rust nemen: de klas is in goede handen.

Het is een bijzondere situatie, maar ook bij de klasgenootjes leidt het tot blije gezichten. “Je doet ook andere dingen dan met de meester, dan heb ik soms meer interesse in de gymles”, zegt Isa. “We kunnen ook bespreken wat we graag willen doen, dat is wel leuk”, vertelt Anne. Alhoewel, die vlieger gaat niet altijd op, voegt Anne toe: “ze houden het ook vaak geheim, maar ze bedenken bijna altijd wat anders!”

Voor zowel de leerlingen als de school is het een blijvertje. “De gymdocent komt snel terug, gelukkig”, zegt Riemers, “maar we gaan in overleg om te kijken of de leerlingen een duidelijke inbreng kunnen blijven geven in de gymlessen.” De gymleraar kan zijn borst dus natmaken, en als het een beetje meezit heeft hij er in Iris later een collega bij: “Ik heb er heel veel plezier in en ik denk dat het een beroep is waar ik later ook voor zou willen kiezen.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button