Den HelderJeugdVideo

Schoolontbijt en voorlezende basketballers op OBS De Dijk (Video)

Advertentie:

Den Helder – Tijdens de week van het nationaal schoolontbijt komen kinderen van basisscholen door heel Nederland samen in de klas voor een gezond ontbijtje. Ook basisschool de Dijk nam deel, en naast het ontbijt hadden zij een aantal extra bijzondere voorleesassistenten in de klas.

De ontbijtweek van het Nationaal Schoolontbijt is er voor om kinderen op basisscholen bewust te maken van het belang van gezonde voeding, zeker in de ochtend. Het Schoolontbijt biedt scholen een ontbijtpakket aan met allerlei gezonde producten zoals kaas, volkoren brood, en yoghurt met suikervrije muesli. Anita Campfens, adjunct-directeur van basisschool de Dijk, benadrukt het belang van gezonde voeding voor de leerlingen. Zij breiden op school het schoolontbijt dan ook extra uit: “Wij krijgen op woensdag een pakket van het Nationaal Schoolontbijt met allemaal gezonde dingen. Donderdag en vrijdag gaan leerlingen van Scholen aan Zee het ontbijt voor ons verzorgen, want wij plakken er altijd twee dagen aan vast”.

Leerlingen zonder ontbijt naar school
De NOS berichtte recentelijk dat mede door de inflatie en toegenomen energieprijzen, kinderen uit gezinnen met een laag inkomen soms niet genoeg of geen goede voeding krijgen, waardoor schoolprestaties achteruit gaan. Campfens benadrukt dat dit onder de leerlingen van basisschool de Dijk nog niet aan de orde is. “Wij merken daar gelukkig niet heel veel van, wij zitten gelukkig in een wijk waar kinderen nog met een goed ontbijt naar school komen. Maar het is er wel, en dat is schrijnend. Dat ontbijt is zo belangrijk”.

Deze editie van het schoolontbijt is volgens haar dan ook extra belangrijk om de soms nijpende situatie bij gezinnen op de kaart te zetten: “We kunnen er nu super mooi aandacht aan besteden, en daarom is het ook zo leuk dat leerlingen van Scholen aan Zee ons ondersteunen. Het is natuurlijk niet alleen een probleem op de basisschool, maar ook op middelbare scholen”.

Hulp van middelbare scholieren en Den Helder Suns
Tijdens het schoolontbijt assisteerden leerlingen van Scholen Aan Zee traditiegetrouw in de klassen, voornamelijk om eens te proeven hoe een ochtend op een basisschool nu eigenlijk verloopt. De samenwerking heeft door Corona een aantal jaar stilgelegen, maar is dit jaar weer herpakt. Sara ziet het als een soort mini-stage: “Ik weet nog niet precies wat, maar het lijkt me wel leuk om later met kinderen te werken.”

De spelers van basketbalteam Den Helder Suns kwamen ook assisteren: zij lazen de kinderen in de klassen voor uit een zelfgekozen boek. “Ik heb voorgelezen uit ‘Er zit een alien in het boek’”, verteld speler Kevin Bleeker. “Die alien moesten wij met zijn allen weer uit het boek krijgen, en dat was een heel avontuur. De kinderen deden heel enthousiast mee, echt leuk om te doen.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button