Kop van Noord-Holland

Kwart lokale politici in de Noordkop is wel eens bedreigd

Advertentie:

Noordkop – Uit berichtgeving van landelijke media blijkt dat politici steeds vaker te maken hebben met scheldpartijen, intimidaties, bedreigingen en zelfs fysieke confrontaties. Een zorgwekkende ontwikkeling. Regio Noordkop en Noordkop Centraal vroegen aan wethouders en raadsleden uit de Kop van Noord-Holland wat zij meemaken aan intimidaties en hoe zij daarmee omgaan.

Van de in totaal 105 wethouders en raadsleden in de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen, reageerden er 52. Uit de antwoorden blijkt dat een kwart van hen wel eens is bedreigd, geïntimideerd of op andere manieren lastiggevallen vanwege zijn of haar politieke werk en/of overtuigingen. Dit gebeurt het meeste in Den Helder, daarna in Schagen en het minste in Hollands Kroon.

Den Helder
Van de 24 respondenten uit de gemeente Den Helder zeggen acht wel eens bedreigd, geïntimideerd of lastiggevallen te zijn. Vijf Helderse politici zijn zelfs wel eens op hun thuisadres benaderd omdat mensen het niet eens waren met hun politieke overtuigingen. Zo zijn bij Sylvia Hamerslag, fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, ooit eieren tegen het raam gegooid. Een ander raadslid uit Den Helder vertelt dat hij regelmatig tijdens het boodschappen doen wordt uitgescholden “voor van alles en nog wat” en dat zijn autoband tot drie keer aan toe is lek gestoken.

Wat ook wordt aangehaald zijn telefonische bedreigingen en intimiderende berichten via de mail of op sociale media. “Schijnbaar is het ‘normaal’ om op sociale media raadsleden compleet onderuit te halen, te intimideren, schofferen, bedreigen, et cetera. Geregeld zie ik reacties die mijns inziens veel te ver gaan. Het nare hiervan is dat dit vaak anoniem of onder een fake account gebeurt”, zegt een raadslid die zelf ook liever anoniem wil blijven. Bijna de helft van de respondenten uit Den Helder gaf aan anoniem te willen blijven. Dat zegt iets over de gevoeligheid van het onderwerp en wellicht de angst voor nog meer narigheid.

Stoppen met politiek?
Wat voor impact hebben de verschillende vormen van intimidatie op de lokale politici in het uitvoeren van hun politieke werkzaamheden? Zes respondenten (van alle drie de gemeenten) gaven aan dat zij hun standpunt wel eens voor zich hebben gehouden vanwege mogelijke bedreigingen of intimidaties. De wethouders en raadsleden is ook gevraagd of zij wel eens overwegen te stoppen met hun politieke werk vanwege de bedreigingen of intimidaties die zij ontvangen. Drie personen zeiden “ja”.

Echter, de meeste lokale politici uit de Noordkop laten zich niet zomaar van hun stuk brengen. Lars Dignum, fractievoorzitter van JESS Lokaal in Schagen, erkent dat dit de minder leuke kant van politiek werk is, die er helaas bij hoort. “Soms zijn zaken intimiderend en aanschouw je dan meer, maar ik ga geen andere mening verkondigen door intimidaties”, zegt hij. Zo vertelt ook Gerrit Kooij (raadslid in Den Helder): “Ik laat mij niet intimideren of manipuleren om te stoppen met waarvoor ik de politiek in ben gestapt en dat is het beste te doen voor de stad en de stem van de mensen die op mij gestemd hebben te vertegenwoordigen.”

D66
Een andere opvallende bevinding is dat meerdere lokale D66-ers aangaven dat zij worden geconfronteerd met negatieve uitingen met betrekking tot de landelijke D66. “Vooral in relatie tot mijn huidig partijleider, Sigrid Kaag, word ik regelmatig voor de raarste dingen uitgemaakt op straat”, zegt de fractievoorzitter van de D66 in Den Helder, Stefan Milatz. Zijn partijgenoot Hans Verhoef verwijst naar een e-mail met de opmerking dat “wij (=D66) een landverraders partijtje zijn”. Ook Judith de Git, D66-er in Hollands Kroon, leest regelmatig onvriendelijke reacties op sociale media onder D66-publicaties.

Om te eindigen met een positieve noot: gelukkig zijn er ook (75%) wethouders en raadsleden die nog nooit te maken hebben gehad met bedreigingen of andere vormen van intimidaties. Mirjam van Musscher, raadslid van de PvdA in Schagen, vindt het “belangrijk om dit geluid te laten horen, zodat er geen eenzijdig beeld ontstaat”.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

3 reacties

  1. Zo gaat dat. Naast wat opgewonden mensen die mij onvriendelijk bejegenden had ik het genoegen dat burgemeester samen met raadsleden van coalitie voor mij geen vriendelijke atmosfeer schiepen. Vooral de kiezer informeren via de krant resulteerde nogal eens in onaangename reacties.

  2. Dat Ronald den Boer het in een pagina in de HC het nodig vond om Tjits en mij als veroorzakers van politieke onrust te noemen, dit n.b ook nog na een telefoontje met een van de meneren die moest helpen de politieke onrust te bezweren ( deze meneer reageerde vanaf het vluegvrld van Athene, zonder dat Ronald mij voor wederhoor had gesproken, mag naar mijn inzicht als witte boorden bedreiging worden aangemerkt. Het resultaat was wel dat ik me bepaaldelijk niet geïntimideerd voelde, integendeel !!!

  3. En wat te denken van de spreektijd regeling ??! In de gemeenteraad worden besluiten genomen via een aantal stemmen. Dat bepaalt de democratische verhoudingen. Dat en niets anders. Fracties met meerdere leden krijgen ruimere spreektijd dan kleine fracties. Ofwel kleine fracties worden domweg gehinderd of uitgesloten in het toelichten van hun ideeen. Ideeen die goed kunnen zijn voor de stad. Ook een voorbeeld van witte boorden bedreiging.

Wellicht ook interessant

Back to top button