Hollands Kroon

Warmtescans voor oudere koopwoningen in Hollands Kroon

Advertentie:

Anna Paulowna – De gemeente Hollands Kroon heeft duurzaamheid en de energietransitie hoog in het vaandel en heeft daarom het bedrijf Warmtescan opdracht gegeven om warmtefoto’s te maken van ruim 3.000 woningen. Met die foto’s kunnen de inwoners zien waar hun warmte weglekt. Dat is nuttige informatie voor mensen die minder energie willen gaan gebruiken. Uiteraard scheelt het in de kosten en is het beter voor het klimaat. Daarnaast is een tochtvrij huis ook een stuk prettiger om te wonen. Vooraf konden inwoners laten weten als ze hun huis niet gefotografeerd wilden hebben.

Het lukt de fotografen niet om alle woningen in Hollands Kroon te fotograferen. Daarom worden nu slechts drieduizend woningen gefotografeerd in delen van de gemeente waar vooral oudere koopwoningen staan. Die waren bij de bouw immers matig of slecht geïsoleerd. Bij deze woningen zijn er vaak kansen om de isolatie sterk te verbeteren. Bovendien is de actie nu beperkt tot zeven dorpen, te weten: Hippolytushoef, Den Oever, Slootdorp, Middenmeer, Wieringerwerf, Winkel en Nieuwe Niedorp.

Volgende winter staan andere dorpen op het programma, omdat de foto’s alleen gemaakt kunnen worden bij bepaalde weersomstandigheden. Zo moeten de temperaturen laag zijn, omdat de camera dan ‘ziet’ waar warmte uit de woning weglekt. Ook moet het droog zijn en mag het niet te hard waaien. De fotografen kunnen daarom maar een paar avonden per jaar aan de slag.

Digitale en persoonlijke uitleg
Het duurt dan ook een paar maanden voordat alle foto’s zijn gemaakt. De inwoners krijgen bij de foto een rapport met uitleg wat er te zien is. Ook het maken van het rapport kost tijd. Daarom is de verwachting dat een deel van de foto’s pas in april beschikbaar is.

De bewoners ontvangen de foto’s van hun huis en het rapport digitaal. Vervolgens komen er bijeenkomsten waar deskundigen meer uitleg over de foto’s kunnen geven en wat er verder aan maatregelen mogelijk is. Daarnaast is een vrijblijvend bezoek aan huis door een onafhankelijk energieadviseur ook mogelijk. Tevens worden bewoners attent gemaakt op de diverse subsidieregelingen en leningen om energiebesparende maatregelen te kunnen betalen.

Meer informatie over deze actie? Kijk op warmtescan.nl/veelgestelde-vragen.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

3 reacties

Wellicht ook interessant

Back to top button