Den HelderPolitiek

Coalitie durft nieuwe havenwethouder niet aan: “Zo’n beetje het moeilijkste dossier”

D66 krijgt Financiën en Duurzaamheid, aldus Carlo Assorgia

Advertentie:

Den Helder – Pieter Kos moet zijn tijdelijke rol als havenwethouder houden. Dat is de conclusie die de Helderse coalitie heeft getrokken na overleg met betrekking tot de vrijgekomen positie door het vertrek van Chris de Koning. Volgens Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder is de haven een dossier met valkuilen gebleken. Door het opstappen van de wethouder en de vertraging die is opgelopen tijdens de formatie kan het gemeentebestuur het zich niet veroorloven om weer een nieuwe bestuurder in te werken in het maritieme reilen en zeilen.

Nadat De Koning in januari zijn ontslag indiende werd zijn takenpakket verdeeld over de rest van het college. Er was sprake van ‘voorlopige waarneming’ en er werd meteen gezegd dat er een nieuwe wethouder zou moeten komen. Toch wel het belangrijkste onderdeel van zijn portefeuille, de haven, werd tijdelijk ondergebracht bij Pieter Kos. De coalitiepartijen gaven zonder uitzondering aan dat zij er volledig achterstonden dat D66 met een nieuwe kandidaat zou komen. D66 gaf aan in gesprek te zijn met verschillende kandidaten en met de rest van de coalitie over de portefeuilleverdeling.

Op maandag 13 februari zou hun kandidaat Hendrik Boland worden voorgedragen, maar dat ging uiteindelijk niet door. Boland was in de veronderstelling dat hij een andere portefeuille zou krijgen dan hem uiteindelijk werd aangeboden. Daarop trok hij zich terug als kandidaat. Dat er in de communicatie iets is misgegaan staat vast, maar er wordt vooralsnog door geen enkele partij met vingers gewezen. D66 gaf maandag aan op zoek te gaan naar een nieuwe kandidaat en stak hand in eigen boezem wat betreft de communicatie naar de rest van de raad.

Voorlopige waarneming wordt permanent
Carlo Assorgia, fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij Beter voor Den Helder, wil geen schuldige aanwijzen. Volgens hem is binnen de coalitie wel besproken dat de portefeuilleverdeling nog niet vast stond: “Er is een advies geweest, maar we leggen elkaar niks op.” Ook zijn geen toezeggingen gedaan over of de nieuwe kandidaat van D66 één op één de portefeuille van De Koning zou overnemen. Wel zijn de wethouders bereid om te schuiven. Na overleg is er een informele consensus over de portefeuilleverdeling: Kos blijf havenwethouder en de kandidaat van D66 mag Financiën en Duurzaamheid op zich nemen: “We hebben samen met het college verschillende scenario’s afgewogen en toen kwam dit als beste eruit. We willen graag één aanspreekpunt voor de haven. Iemand die alle stakeholders kent en al veel kennis van zaken heeft”, aldus Assorgia.

Dat aanspreekpunt moet Kos worden. Zijn tijdelijk waarnemen voor het havendossier wordt omgezet in een vaste aanstelling. Daarvoor laat hij wel Financiën achter zich. Sinds het aantreden van het nieuwe college was Kos woordvoerder op die portefeuille, als opvolger van VVD wethouder Kees Visser. Duurzaamheid, de tweede belangrijke functie voor de nieuwe D66 wethouder, zat in de portefeuille van De Koning en is na zijn vertrek tijdelijk bij Tessa Augustijn ondergebracht. Zo komt er dus een flinke herschikking van de taakverdeling. Dat was volgens Assorgia noodzakelijk, omdat met het havendossier geen risico’s meer genomen kunnen worden: “We hebben gemerkt dat het een portefeuille met valkuilen is en zo’n beetje het moeilijkste dossier.”

“Uiteindelijk is het een pragmatische beslissing. Het heeft niks te maken met het wel- of niet gunnen van een portefeuille aan een bepaalde partij. Het is simpelweg niet meer opportuun om nu een nieuwe kandidaat aan te stellen die nog ingewerkt moet worden. Deze vervelende situatie werkt al zeer vertragend en we kunnen ons niet het risico veroorloven dat het weer oploopt. Op deze manier minimaliseren we dat risico.” Assorgia denkt dat Kos, omdat hij al ruim acht jaar wethouder is in Den Helder, inmiddels zijdelings voldoende in aanraking is geweest met het havendossier. Ook kent hij volgens de fractievoorzitter van ‘Beter’ alle relevante actoren. Het college wil zelf nog niet reageren op de herschikking van de portefeuilles. D66 moet eerst formeel met een nieuwe kandidaat komen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

4 reacties

  1. Blijkbaar is de portefeuille Financiën niet moeilijk… Zo gaat er nooit wat mis bij aanbestedingen, zoals die van de collectieve zorgverzekering. Loopt het budget van het nieuwe stadhuis niet op, doordat er nu opeens bedacht is dat er een apart hok moet komen om de warmte pompen in te verbergen… Willemsoord die 18 miljoen extra nodig heeft en zijn er dubieuze debiteuren waar de gemeente het geld niet kan innen. Maar de portefeuille financiën is een makkie, voor een nieuwe wethouder…. Zolang de nieuwe wethouder financiën maar niet de deksel van de beerput trekt..

    Zomaar wat kleinigheden waar Wethouder Pieter Kos zijn handen vanaf wil trekken, zodat de volgende wethouder kan afgerekend worden op zijn fouten… En laten we niet vergeten dat onder verantwoordelijkheid van deze zelfde Wethouder Pieter Kos, het volledig mis ging met de WMO. Waar een andere wethouder nu de achterstanden van weg mag werken… Wat overigens niet lukt gezien een juist verschenen artikel op deze website en waardoor het wethouder Peter de Vrij het de politieke kop kan kosten.

    En nu gaat Wethouder Pieter Kos, met geen enkele maritieme ervaring het havendossier leiden. Terwijl de kandidaat van D66 een maritieme achtergrond had, en zich bewezen bestuurder van kaliber te zijn.. Maar nee, Wethouder Pieter Kos mag ook van dit dossier een puinhoop maken. En als hij klem komt te zitten tijdens een raadsvergadering, dan moet meneer opeens een pauze om te gaan roken…
    Laten we hopen dat deze van oorsprong GroenLinks, nu stadspartij wethouder wel netjes zijn sigarettenfilter op de juiste wijze weggooit.

    Het ligt niet aan de communicatie van D66, dat Dhr Boland niet aangesteld is als wethouder. Maar aan de coalitiepartijen die opeens de portefeuilleverdeling zijn gaan veranderen zonder dit te bespreken met D66. Die netjes aan de hand van het coalitieakkoord een wethouder zochten die volledig in dat profiel paste.

    Het zou goed zijn geweest om Hendrik Boland de havenwethouder te laten worden. Dan was er een frisse kijk geweest op de haven, en zou de directie van Port of Den Helder de waarheid onder ogen moeten komen. Want Met Pieter Kos zijn ze verzekerd van hun gekregen baantje uit de banencarrousel van gemeente Den Helder.. Zo blijft het binnen de haven, ons kent ons.

    Port of Den Helder kan alleen blijven bestaan door het infuus van gemeente Den Helder.. Een technisch failliet bedrijf, wat kunstmatig met geld van de burger overeind wordt gehouden. Maar wel hoofdsponsor is van Sail 2023, wat per saldo niks zal opleveren voor Port Of Den Helder.

    En als laatste opvallend detail, is dat Assorgia praat namens alle coalitiepartijen. Iets wat ze tijdens de raadsvergadering van gisteravond hadden moeten doen. Zodat de oppositiepartijen ook met de coalitiepartijen een discussie hadden kunne hebben, over het afwijzen van de portefeuille haven voor D66

  2. Niet is wat het lijkt of zoals het wordt voorgesteld. Zeker niet in de Helderse politiek.
    De coalitie doet bij monde van Carlos de Jakhals nu net of het zijn eigen wens is om Pieter Kos zich over het havendossier te laten ontfermen, maar je kunt er donder op zeggen dat Kos zelf heeft aangegeven dat hij zijn werk als havenwethouder wil voortzetten, omdat het toch wat meer vertier biedt dan financiën, zeker met Sail in aantocht…..
    Zoals zo vaak is gebleken heeft het gemeentebestuur er geen enkele moeite mee om zijn burgers voor de gek te houden en hen anders te laten doen geloven dan wat er werkelijk speelt. Wat me nog het meest tegen de borst stuit is dat het allemaal zo voorspelbaar is: een lastig dossier dat moeilijk in de vingers is te krijgen, Kos die zogenaamd goed is ingewerkt, beter voor de continuïteit om het hem te laten doen en ga zo maar door met de dooddoeners.

  3. zoals een oud spreekwoord luid :” alles zal recht kom” dat is zeker van toepassing in de Helderse politiek .Wat krom is praten we gewoon recht.

Wellicht ook interessant

Back to top button