Den HelderHollands Kroon

Gemeentelijk verbod vuurwerk ver weg

De burgemeesters van Hollands Kroon en Den Helder staan niet direct te springen voor een gemeentelijk vuurwerkverbod. Als er al een verbod komt, moet het via landelijke regels gaan en dan nog, handhaving zal lastig blijken.

Mediapartner NH Nieuws vroeg de burgemeesters naar hun gedachten over een dergelijk verbod. “Enerzijds hebben heel veel mensen last van vuurwerk en anderzijds beleven veel mensen er plezier aan”, zegt burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon. “Een verbod lost een aantal problemen op, maar er zitten meerdere kanten aan een verbod. Wat zijn de gevolgen van zo’n verbod, ook qua handhaving?”

Van Dam vindt dat het er vooral om gaat ‘hoe je met elkaar omgaat’, omdat dat juist de problemen zijn die spelen rondom het afsteken van vuurwerk. Zoals met vandalisme en het belagen van hulpverleners. “Daarom volgen wij de landelijke ontwikkelingen met interesse en zijn we nieuwsgierig welke mogelijkheden die ontwikkelingen gaan bieden. Handhaving zal de grootste uitdaging zijn, omdat het een enorme capaciteit vergt. En die capaciteit is nu niet beschikbaar.”

Den Helder
Waarnemend burgemeester Jeroen Nobel van Den Helder ziet niets in een vuurwerkverbod. “Landelijk is de jaarwisseling steeds minder een feest. In Den Helder is het ‘relatief rustig’ geweest. Mijn vraag is of je dat moet of wil accepteren. Persoonlijk vind ik van niet, maar een algemeen gemeentelijk vuurwerkverbod werkt volgens mij niet. Daar heb je dan wel landelijke regels voor nodig.”

En áls er dan toch een verbod komt, ziet Nobel wel iets in een droneshow. “Ik heb genoten van de show in Shanghai. Ik maak mij sterk dat wij in Nederland een dergelijke innovatieve nieuwjaarsshow kunnen maken.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button