Goed begin strijd om landstitel: Suns winnen eerste finalewedstrijd

Sfeervolle Sporthal Sportlaan (DHfoto)

Den Helder – Pakken de Den Helder Suns ook dit jaar de landstitel in het basketbal? Die kans is na de eerste finalewedstrijd in elk geval nog volop aanwezig. De dames wonnen in eigen sporthal Sportlaan met 96-83 van Sportiff Grasshoppers uit Katwijk. Hoewel het af en toe spannend leek te worden, was de zege geen moment in gevaar.

De titel is er nog niet, want daarvoor dient drie keer in de best-of-five te worden gewonnen, maar een goed begin is nog altijd het halve werk. Dat goede begin was er zaterdagavond, in een goed gevulde sporthal, zeker. De regerend landskampioen benutte na drie seconden al de eerste vrije worp en kwam daardoor als eerste op het scorebord.

Mede dankzij wat rommelig aanvallend spel van de bezoekers wisten de Suns in de beginfase uit te lopen naar 13-4, wat voor Grasshoppers-coach Rick Driessen reden was de eerste time-out van de wedstrijd aan te vragen. Het leidde niet direct tot beter spel en dus konden de Suns de voorsprong verder uitbouwen naar 24-9. Het eerste kwart werd afgesloten met 26-13 op het scorebord.

Mooie acties onder de basket (DHfoto)

Tweede kwart
De thuisploeg speelde zowel aanvallend als verdedigend geconcentreerd en oplettend, waardoor de voorsprong na de eerste tien minuten absoluut verdiend was. Ook in het begin van het tweede kwart was de wedstrijd vooral voor de thuisploeg en bij 34-15 vroeg Driessen wederom om een time-out. Bij 38-25 deed coach Mario Bennes hetzelfde op het moment dat de tegenstander net twee driepunters op rij had gescoord. In het tweede kwart vielen er daar aardig wat van.

De rust werd bereikt bij 48-35. De statistiek van de eerste helft: 70 om 37 procent field goals en 25 om 15 rebounds in het voordeel van de Suns.

Grootste voorsprong
De tweede helft begon wederom met een score voor de Suns, een driepunter van Kiki Fleuren. Bij 58-37 stond de grootste voorsprong van de avond op het bord, maar direct hierna was het vooral de bezoekende ploeg die tot scoren kwam. Het maakte dat de voorsprong slonk tot tien punten (63-53), alvorens de Suns weer iets beter in de wedstrijd kwamen. Stand na het derde kwart: 72-58.

De spanning leek even terug in de wedstrijd, maar in het laatste kwart was de thuisploeg weer volledig bij de les en wist de voorsprong weer te vergoten tot twintig punten (84-64) met nog minder dan vijf minuten op de klok. Na wederom twee driepunters op rij van de bezoekers (88-77) besloot Bennes tot een time-out. De laatste 2,5 minuten tot het eindsignaal werd de wedstrijd professioneel uitgespeeld en kwam de overwinning (ondanks 88-80 na drie vrije worpen van de Grasshoppers op rij) niet meer in gevaar: 96-83. Vrouw van de wedstrijd was Janis Ndiba Boonstra.

Komende donderdag is de tweede wedstrijd in de serie, om 20.30 uur en wederom in sporthal Sportlaan. Daarna volgen twee uitduels en indien nog nodig vindt het vijfde en laatste duel plaats in Den Helder, op zaterdagavond 14 mei.

Publiek uit zijn dak na de laatste toeter (DHfoto)