GR2022HK

GroenLinks Hollands Kroon presenteert verkiezingsprogramma

Hollands Kroon – De leden van GroenLinks Hollands Kroon hebben het verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. De titel van het document: Menselijk, eerlijk en duurzaam. GroenLinks wil zich onder andere gaan inzetten voor een sociaal woonbeleid, het tegengaan van datacenters en andere grote energieslurpers, een maximumsnelheid van 30 km per uur binnen de bebouwde kom en verbetering van de burgerparticipatie.

Groen
GroenLinks deelt het verkiezingsprogramma op in de zaken die zij belangrijk vinden: De groene gemeente, de sociale gemeente en de open en eerlijke gemeente. Onder groen valt onder andere het tegengaan van nieuwe datacenters en andere grote bedrijven die veel energie gebruiken. Die zijn volgens de partij ongewenst. Bedrijventerreinen zouden zo snel mogelijk energieneutraal gemaakt moeten worden en boeren moeten hun bedrijfsvoering verduurzamen. Daarnaast wil GroenLinks de maximum snelheid binnen de bebouwde kom naar 30 km per uur. Zwaar verkeer, zoals vrachtwagens en landbouwvoertuigen worden zoveel mogelijk om de bebouwde kom geleid en de partij ziet kansen voor het realiseren van centrale overslagplaatsen, waar winkeliers zelf hun voorraden ophalen met kleinere elektrische voertuigen.

Sociaal
Op sociaal gebied wil GroenLinks gaan experimenteren met een basisinkomen. Ook moet de gemeente ‘open hiring’ stimuleren, waarbij werkzoekenden aan de slag kunnen zonder eerst een solliciatieprocedure te doorlopen. Als tegengewicht voor zorgbedrijf Incluzio Hollands Kroon moet er een onafhankelijke stichting komen waar inwoners kunnen aankloppen voor laagdrempelige cliëntondersteuning. GroenLinks wil in de woningbouwprojecten van projectontwikkelaars 40% reserveren voor sociale huurwoningen en 20% voor betaalbare koopwoningen tot €250.000. Het woonbeleid kan volgens de partij niet aan de markt worden overlaten, de gemeente moet de regie nemen.

Open en eerlijk
Van de bestaande digitale participatiemogelijkheden wordt volgens de partij van lijsttrekker Lilian Peters te weinig gebruik gemaakt. “Toch trekt de gemeente conclusies uit de uitkomsten, ook al zijn deze niet altijd even representatief”, zo valt te lezen in het laatste hoofdstuk van het verkiezingsprogramma. Volgens GroenLinks moet vooraf worden vastgesteld hoe groot de inbreng van inwoners moet zijn voordat de gemeente conclusies trekt. Daarnaast pleit de partij in het verkiezingsprogramma voor het experimenteren met de ‘burgertop’. Dat is een bijeenkomst van inwoners waarbij zij samen nadenken over wat zij belangrijk vinden voor hun wijk, dorp of gemeente. De gemeente moet daarnaast meer doen op het gebied van inclusie en zorgen dat alle openbare gebouwen, winkels en overige voorzieningen voor iedereen toegankelijk zijn.

Het gehele verkiezingsprogramma is te lezen op de website van GroenLinks Hollands Kroon.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button