Texel

Honderd UvA studenten doen onderzoek naar mening inwoners over aardgasvrij Texel

Texel – Honderd tweedejaarsstudenten van de opleiding Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) doen van 10 tot en met 14 januari onderzoek op Texel naar wat de bewoners vinden van de plannen voor een aardgasvrij Texel. Zo laat de UvA weten in een persbericht. De studenten zijn onder andere benieuwd naar hoe bewoners hun eigen rol zien in deze warmtetransitie.

Acceptatie of verzet
Het gaat om een leerproject dat de opleiding jaarlijks organiseert om studenten bekend te maken met het uitvoeren van onderzoek. Tijdens het onderzoek staan vragen centraal als: Welke bijdrage kunnen en willen inwoners leveren aan de warmtetransitie? Hoe zien zij de verantwoordelijkheden van anderen richting een aardgasvrij Texel? Hoe verschilt het draagvlak en de mogelijkheden voor de warmtetransitie tussen verschillende plekken en hoe komt dit? Het leerproject hoopt uiteindelijk een breed perspectief te bieden op acceptatie van, deelname aan en verzet tegen de beoogde warmtetransitie.

Werkwijze
De studenten doen een week lang onderzoek in de regio. Zij bestuderen de omgeving en nemen vragenlijsten af en interviewen onder andere inwoners van Texel, ondernemers en beleidsmakers. De opleiding hoopt van harte op de medewerking van de inwoners en ondernemers in de regio. Volwassen inwoners van Texel die willen meewerken aan het onderzoek kunnen ook online de vragenlijst invullen. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 15 minuten. De antwoorden worden anoniem verwerkt en alleen gebruikt voor dit onderzoek.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button