GR2022DH

“Kort na verkiezingen de kans om stadhuisplannen te stoppen”

Den Helder – Als een meerderheid van de gemeenteraad de plannen voor het stadhuis op Willemsoord definitief wil stoppen, dan ontstaat hier kort na de verkiezingen mogelijk een uitgelezen kans voor. Dat denkt Marc Nihot, oud-raadslid en in maart lijsttrekker van Helder Onafhankelijk. Een voorstel hiertoe ligt al klaar, zodat hij het snel kan indienen. Kleine onzekerheid: hij kan het uiteraard alleen indienen als zijn partij in de raad komt.

Met een of twee zetels kun je het stadhuisverhaal niet stoppen, denken velen, maar Nihot ziet dat anders. “Net na de verkiezingen is er geen coalitie”, benadrukt hij. “Dan zien we onze kans schoon. We hebben al een voorstel klaarliggen dat we zodra we worden geïnstalleerd als fractie, als we een zetel halen, indienen. Dat voorstel is simpel: we schrappen het stadhuis op Willemsoord.” Omdat er op dat moment nog geen nieuwe coalitie is, denkt Nihot dat alle raadsleden hun eigen mening mogen laten gelden. Er is dan nog geen sprake van een coalitieakkoord, coalitie- of partijdiscipline en dus mogen de gekozen raadsleden hun eigen afweging maken op het moment dat er over een onderwerp moet worden gestemd. Stelt Nihot.

“Dat is een momentum om de raad zover te krijgen dit belachelijke plan te stoppen”, stelt Nihot. “Ik denk dat als je een beetje rondkijkt naar de poppetjes het moet kunnen. Ook bij de Stadspartij en bij Beter voor Den Helder zitten mensen die ronduit tegen zijn. Het zal misschien een krappe meerderheid worden, maar het kan!”

Nihot deed zijn uitspraken in het LOS radioprogramma “De Nieuwsraad”, waar hij afgelopen zaterdag samen met Robert Klein van Helders Geluid te gast was. Komende zaterdag zijn tussen 11.00 en 12.00 uur Harmen Krul (CDA) en Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) te gast.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

5 reacties

 1. Kijk dat noem ik nog eens een verkiezingsprogramma nog geen kieslijst maar dit al besloten.

 2. Dat plan bestaat natuurlijk al veel langer bij diverse oppositiepartijen… Niks nieuws dus… Het wordt straks een mooi nautisch gerelateerd museum… Daar hoef je echt niet voor op HO te stemmen en daar hoeft ook geen motie voor te komen…😉

  1. @Hans Boskaljon. Dat plan bestaat niet langer bij de oppositie!
   Er zijn oppositiepartijen geweest die het stoppen van het stadhuis onderdeel uit willen laten maken van de coalitieonderhandelingen. Dit geeft twee grote problemen. 1. Duurt te lang voor coalitiebesprekingen worden afgerond. Waardoor de bouw te lang doorgaat, en bouw onomkeerbaar wordt. 2. De discussie van het stadhuis in de coalitiebesprekingen sluit partijen ongewild uit, en de stad wordt onbestuurbaar.

   En als er al een plan is van de oppositie, waar blijft dat plan dan? Ze zijn afgelopen jaren gewoon op de kont blijven zitten en er is niets gedaan.
   De oppositiepartijen hadden onder andere een initiatiefvoorstel kunnen indienen met een locatie besluit. Dan hadden de inwoners die nu naar de rechter zijn gestapt al in een eerdere fase een bezwaarschrift kunnen indienen. Wat ze gewoonweg onmogelijk is gemaakt door alleen een financieel besluit te nemen. Ook GroenLinks heeft dit verzaakt, en ook jij had ze daar bij kunnen helpen!

   Inmiddels is het bekend dat de uitspraak omtrent de rechtszaken is verdaagt tot half maart. En de oppositie doet opnieuw niet eens de moeite, om een tijdelijke bouwstop te vragen tot er een uitspraak is. Of kan ik hem na deze reactie wel verwachten bij de volgende gemeenteraadsvergadering?

   Helder Onafhankelijk! moet wachten met het initiatiefvoorstel tot we in de raad zitten. De oppositiepartijen zitten in de gemeenteraad en hoeven dus niet te wachten tot na de verkiezingen. Zij kunnen nu al actie ondernemen om het stadhuis te stoppen! En weten ze niet hoe? dan kunnen ze ons bellen. Maar tot nog toe hebben ze er geen enkele moeite voor gedaan, en is er nul resultaat.

   Daarbij gaat het niet om een motie, maar om een volledig initiatiefvoorstel. Want alleen met stoppen van de bouw van het stadhuis op Willemsoord ben je er niet.

   Het is inmiddels ook bekend dat Woningstichting het pand aan de Kerkgracht niet wil verkopen, dus op die locatie blijven is ook geen optie. Want eigenaar Woningstichting mag het pand niet als commercieel vastgoed langdurend blijven verhuren, vanwege wetgeving.

   Er moet dus op een andere locatie een nieuw stadhuis komen. En daar zijn uiteraard meerdere opties voor. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden van het stadhuis op Kooypunt. Alleen dan zal er een bestuurscentrum aan het pand moeten worden gebouwd. En zullen er publieksbalies moeten komen in Den Helder en Julianadorp waar alles in behandeling kan worden genomen.

   Maar er zijn ook andere opties denkbaar. Nieuwbouw op de locatie van de Bijlweg, zou een relatief goedkoop alternatief kunnen zijn. Maar wie weet wil Julianadorp wel het gemeentehuis onderbrengen. Er zal een inventarisatie gemaakt moeten worden waar het stadhuis gevestigd kan worden en wat de exacte kosten zijn. Daarna -wat ons betreft al in maart 2023- kan er via een referendum -tijdens de provinciale verkiezingen- worden gekozen door onze inwoners.

   Je bent als wethouders kandidaat voor GroenLinks wel lekker voorbarig met een nautisch museum. Er is helemaal geen nautisch gerelateerd museum die zich heeft gemeld om zich in Den Helder te vestigen. En dat zal waarschijnlijk ook niet gebeuren aangezien gemeente Den Helder slecht omgaat met het vestigingsbeleid omtrent musea. (En nee, over dat andere museum doe ik in het openbaar geen uitspraken)

   Helder Onafhankelijk! heeft overigens wel een invulling gevonden voor gebouw 66. Welke ook genoemd zal worden in het initiatiefvoorstel. Een bedrijf in de sector “semi overheid” heeft interesse getoond, naar aanleiding van een eigenlijk gekscherend bedoelde foto die wij gebruikt hebben op de facebookpagina “Geen nieuwbouw stadhuis op Willemsoord”

   Het gaat dan om een semi permanente invulling waarbij het gebouw ook gebruikt kan blijven worden voor grote evenementen. Een functionele ruimte waar op meerdere manieren winst wordt gemaakt. Zowel voor de inwoners van Den Helder, Julianadorp en Huisduinen als voor Willemsoord die het pand tegen een commerciële huur kan verhuren. Het blijft uiteraard de keuze van de gemeenteraad om deze invulling te omarmen.

  2. Loop je je warm als wethouder GroenLInks, Hans? En heeft GL al van de burgemeester geëist dat er eerst een voorstel tot een Raadsbesluit over de locatie moet komen van het College? Of loopt ze zich ook warm om met de Haagse partijen en dhr Assorgia te gaan regeren, ze niet voor het hoofd stoten?

Back to top button
%d bloggers liken dit: