Texel

Gewone dolfijn dood aangespoeld op Texel

Texel – Ecomare-dierverzorger Jarco Havermans reed over het strand op weg naar een gemelde zeehond, toen hij bij Paal 18 op een aangespoelde dolfijn stuitte. Het bleek een dode gewone dolfijn van 1.80 meter lang te zijn. Een bijzondere vondst!

Deze soort heet dan wel gewone dolfijn, voor onze kust is hij helemaal niet gewoon. Gewone dolfijnen leven wel in onze contreien, maar geven de voorkeur aan diep water. Langs de kust worden ze daardoor maar heel zelden gezien. Ook dood spoelen gewone dolfijnen niet vaak aan in Nederland. Sinds 2000 is het 14 keer voorgekomen, op Texel was de laatste in 1981.

De dolfijn was nog behoorlijk vers. Het dier is meegenomen naar Ecomare, vanwaar hij naar Utrecht zal worden vervoerd. Daar, bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, zal hij worden onderzocht. Of het skelet van het dier op een later moment aan de collectie van Ecomare zal worden toegevoegd, is nog niet besloten.

Bel Ecomare
Afgelopen weekend was er een levende gestreepte dolfijn gesignaleerd bij Hoek van Holland. Of dit dier nog leeft is niet bekend, maar zeker is dat dit niet hetzelfde dier was dat nu op Texel is aangespoeld. Gestreepte en gewone dolfijnen zijn verschillende soorten. Tref je een zeezoogdier levend op het strand aan, bel dan met Ecomare (0222-317741). Is het niet op Texel, dan zal de telefoniste je doorverbinden met de organisatie die ter plekke de opvang verzorgt. Dode dieren kun je melden bij de gemeente waar hij ligt en op Texel bij Ecomare.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button