Noord-Holland

Provincie zoekt vrouwelijk politiek rolmodel voor onderscheiding

Haarlem – Provinciale Staten van Noord-Holland zoeken een vrouw die een onderscheiding verdient, omdat zij een politiek rolmodel is voor andere vrouwen. Of voor haar bijdrage aan de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Iedereen kan tot en met 8 februari een kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning 2023. Dat kan met een mail naar ribbiuspeletierpenning@noord-holland.nl , met daarbij een beschrijving van wie zij is en waarom zij een onderscheiding verdient. Een onafhankelijke jury kiest uit de aanmeldingen een vrouw die deze onderscheiding verdient.

De winnares kan bijvoorbeeld een vrouw zijn die politiek toegankelijker maakt voor vrouwen doordat die zich meer in de politiek herkennen vanwege de andere accenten die zij legt. De onafhankelijke jury is ook benieuwd naar kandidaten uit het landelijk gebied en naar rolmodellen die politiek actief zijn in lokale verbanden zoals dorpsraden. Daarnaast is de jury benieuwd welke aansprekende kandidaten te vinden zijn bij Waterschappen.

Na 8 februari maakt de jury onder leiding van voormalig minister Sybilla Dekker een keuze uit de aangemelde kandidaten. Op 8 maart reikt de juryvoorzitter de Ribbius Peletierpenning 2023 uit namens Provinciale Staten van Noord-Holland. Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag.

De winnaressen van de Ribbius Peletierpenning
In 2019 ontving Devika Partiman de penning voor haar initiatief “Stem op een vrouw”, waarmee Davika kiezers oproept om te stemmen op een lager geplaatste vrouw op een lijst. Het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit kreeg de penning in 2020 voor haar programma “Vrouwen in de Purmerendse Politiek” waarmee Manja vrouwen op een laagdrempelige manier laat kennismaken met politiek. Tweede Kamerlid Sylvana Simons kreeg de penning in 2021. De jury was van oordeel dat Sylvana de onderscheiding verdiende omdat zij een voorbeeld is voor de volgende generatie vrouwen en sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar maakt. De Ribbius Peletierpenning 2022 ging naar Marie-Anne voor de manier waarop zij vrouwen stimuleert de politiek in te gaan en haar vasthoudendheid om vrouwen te laten slagen in de politieke arena.

De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was de aanleiding voor Provinciale Staten om de Ribbius Peletierpenning van 2019 tot en met 2023 jaarlijks uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. De Ribbius Peletierpenning 2023 is vooralsnog de laatste in een serie van 5 onderscheidingen. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier, de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland. Meer informatie over de Ribbius Peletierpenning staat op de website van de provincie bij de website.

Provinciale Staten benoemden de leden van de jury van de Ribbius Peletierpenning. Die bestaat uit voorzitter en voormalig minister Sybilla M. Dekker, oud-Statenlid Rina van Rooij, zakenvrouw van het jaar 2017 Elske Doets, hoofddocent politicologie dr. Liza Mügge van de Universiteit van Amsterdam, Dijkgraaf en voorzitter van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme Joyce Sylvester en algemeen secretaris van de Sociaaleconomische Raad Jacqueline Prins.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button