Politiek

OZB in Hollands Kroon, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

Advertentie:

Hollands Kroon – Binnenkort valt de WOZ-waardebepaling van alle gemeenten in Nederland weer op de, al dan niet digitale, mat. Zo ook in Hollands Kroon. Daarbij perfectioneert de gemeente nu een aantal nieuwe instrumenten die vorig jaar voor het eerst zijn geïntroduceerd. Volgens wethouder Maarten Versluis zijn deze maatregelen vooral bedoeld om inwoners beter inzicht te geven in de taxatie, maar ook om op een eenvoudige manier informeel bezwaar in te dienen als een bewoner de aanslag ook echt onrechtvaardig acht.

Natuurlijk is de waarde van het vastgoed de laatste jaren best fors gestegen, hetgeen vaak ook resulteert in een hogere OZB-aanslag, al is dat volgens wethouder Versluis niet altijd het geval. “Als de totale waarde van al het vastgoed in Hollands Kroon bijvoorbeeld stijgt van 5 miljard naar 6 miljard, dan nog blijft het bedrag wat de gemeenteraad heeft vastgesteld om met de belastingmaatregel binnen te halen, inclusief de indexatie en de eenmalige verhoging van 5%, daar fors bij achter. Dat gaat dan bijvoorbeeld van 20 miljoen naar 21 miljoen.” Een hogere WOZ betekent dus niet automatisch een hogere OZB-aanslag.

Bron van inkomsten
De WOZ-waarde is één van de weinige belastinggrondslagen die gemeenten hebben om samen met de algemene uitkering van het rijk alles op hun grondgebied te bekostigen. Omdat de algemene uitkering van het rijk een afnemend karakter kent blijft de uit de WOZ-waarde afgeleide OZB een belangrijke bron van inkomsten voor gemeenten om alle voorzieningen in de gemeente op peil te houden. In 2022 is de manier van WOZ-waardebepaling aangepast. Sinds dat jaar zijn gemeenten wettelijk verplicht om alle WOZ-woningtaxaties te baseren op de gebruiksoppervlakte in plaats van op de bruto inhoud. In de taxatie zijn naast de objectieve criteria (oppervlakte kavel, woonoppervlak, et cetera) ook subjectieve criteria meegenomen zoals staat van onderhoud en ligging.

Wethouder Versluis: “We hebben er bewust voor gezorgd dat inwoners op eenvoudige wijze hun WOZ-taxatierapport kunnen inzien op ‘Mijn HK’. Mochten ze het na het inzien van dit rapport fundamenteel oneens zijn met de waardebepaling dan is er nu de mogelijkheid om ‘informeel bezwaar’ in te dienen. Dat is eenvoudig mogelijk via telefoonnummer: 088-3215000 of een e-mail aan belastingen@hollandskroon.nl

Het is de bedoeling dat de gemeente de inwoner dan actief helpt. Maarten Versluis zegt hierover: “Wij geven graag extra uitleg of advies over de persoonlijke situatie. Wij willen ook dat de WOZ-waarde klopt. Wij hebben er namelijk geen voordeel bij om de waarde onjuist vast te stellen, maar waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Als blijkt dat er een fout is gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde, dan passen wij deze aan. Hier zijn natuurlijk geen kosten aan verbonden.”

Informeel bezwaar indienen kan tot drie weken na de dagtekening van de waardebepaling. Daarna zijn er desgewenst nog een aantal weken de tijd om formeel bezwaar in te dienen. De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft recent verzocht om deze termijn op te rekken en het is de intentie van de gemeente om dit in de toekomst te verlengen tot zes weken.

No cure no pay
De laatste jaren zijn veel ‘no cure no pay’ bureaus actief om ongezien bezwaar in te dienen. Zij maken reclame om namens inwoners bezwaar in te dienen. De afgelopen jaren is ook gebleken dat deze bedrijven minder succesvol zijn dan wanneer bewoners zelf bezwaar maken via de gemeente. Bovendien moet de gemeente een flinke vergoeding betalen aan deze bedrijven en is er daardoor weer kans op extra verhogingen. Iedereen die belasting betaalt, betaalt hieraan mee. “Geld dat we als gemeente liever in Hollands Kroon besteden aan belangrijke dingen voor inwoners en de gemeente” aldus wethouder Versluis.

Staatssecretaris van Rij heeft inmiddels maatregelen genomen. Van Rij acht ingrijpen nodig, omdat ‘no cure no pay’ bedrijven in toenemende mate in zijn ogen onredelijke proceskostenvergoedingen opstrijken door namens eigenaren bezwaar en/of beroep aan te tekenen tegen de waardebepaling van hun woningen. De toename van dergelijke zaken zorgt bovendien ook voor toenemende druk op de uitvoering en de rechtspraak.

“Deze bureaus zadelen gemeenten op met onnodig veel bezwaar- of beroepsprocedures met als doel om te verdienen aan de proceskostenvergoeding”, aldus de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) recent op haar website.

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button