Den HelderJeugd

Jeugd in Den Helder niet bezig met steekwapens

Adverentie

Den Helder – Middelbare scholieren herkennen zich niet in zorgen over steekwapens en er zijn eigenlijk geen signalen die erop wijzen dat er op basisscholen leerlingen met messen zijn. Zo blijkt uit een evaluatie en gesprekken die de gemeente onder leiding van burgemeester Jan de Boer heeft gevoerd.

Op 3 november 2021 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarmee het college onder andere de opdracht kreeg om met de politie en andere instanties het gesprek aan te gaan over steekwapens en te kijken naar interventies om het wapenbezit in de gemeente te laten afnemen. In oktober deed de gemeente nog mee aan een actie waarbij inwoners steekwapens konden inleveren. Enkele tientallen messen en andere wapens werden toen van straat afgehaald. In de week voor die actie kregen middelbare scholieren een workshop over de gevaren van steekwapens.

Op 19 januari heeft de gemeente een gesprek gevoerd met alle schoolbesturen van het basisonderwijs. Bij dit gesprek waren naast de directeuren uit het basisonderwijs ook ouders uit de ouderraad aanwezig. Bureau Halt is tevens langsgekomen voor een toelichting. In het gesprek met de directeuren en ouders blijken er niet of nauwelijks signalen zijn te zijn over het in bezit hebben van steekwapens door basisschool leerlingen. Het gesprek ging daarna over op de sociale veiligheidsaspecten die op en rond de basisscholen spelen.

De betrokkenen zijn tevreden over de samenwerking tussen de basisscholen, de wijkagenten en het jongerenwerk in de aanpak van overlast bij de scholen. Wel zijn er zorgen over de mogelijke gevolgen van Corona en de steeds jonger wordende groep overlastgevers. Het college B&W concludeert dat er geen specifieke actie op messen nodig is, maar dat het thema jeugd en veiligheid wel gezamenlijke aandacht vraagt.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: