Hollands KroonPolitiek

Bedrijf ziet kans voor bouw 35 woningen bij Winkelerzand

Winkel – Het bedrijf Veboma-Motus Ontwikkeling wil op een locatie achter bedrijventerrein Winkelerzand in Winkel 35 woningen bouwen. Directeur Maaikel van Velzen presenteerde het plan donderdagavond tijdens het raadscafé in Lutjewinkel.

Van Velzen gaf aan bij het raadscafé aanwezig te zijn om eens te peilen hoe de politiek in Hollands Kroon kijkt naar zijn idee. De grond waarop hij zou willen bouwen is nog niet in eigendom van zijn bedrijf, maar de eigenaar is volgens hem welwillend. Veboma-Motus heeft inmiddels een voorlopige schets gemaakt van de mogelijke inrichting van het gebied en ziet voldoende ruimte om 35 tot 40 woningen te bouwen. Het gaat om het stuk grond achter het pand van Groot Techniek. Er is momenteel een ontsluiting voor fietsers vanaf het bedrijventerrein naar de naastgelegen woonwijk. Op de plek van dat pad zou volgens Van Velzen een ontsluiting naar het nieuwe wijkje kunnen komen.

De beoogde locatie.

Volgens de ondernemer zou de raad enthousiast moeten zijn over zijn plan. De ambitie om woningen te bouwen heeft de politiek immers omarmd en het gaat om een zogenaamde ‘inbrei-locatie’ binnen de contouren van het huidige dorp. Ook de provincie zal daarom niet dwarsliggen. Van Velzen benadrukte donderdagavond dat het zal gaan om goedkope huur- en koopwoningen: “Het is geen A-locatie, dus de grondprijs is ook niet op dat niveau. Dat maakt het heel geschikt om betaalbare woningen te bouwen.” Het idee is om gebruik te maken van prefab woningen die grotendeels in de fabriek worden gemaakt. De bouw op locatie hoeft dan maar enkele maanden te duren en het is een relatief goedkope vorm van bouwen. Ook is het voordeliger wat betreft de stikstofregels.

Bouwen naast bedrijven
Hoewel de aanwezige raadsleden zeker niet onwelwillend leken bevat het plan van Van Velzen volgens een aantal volksvertegenwoordigers toch wel een grote onzekerheid. Het bouwen van woningen op- of vlak naast een bedrijventerrein leidt altijd tot zorgen bij de ondernemers die daar actief zijn. Want hoe zit het bijvoorbeeld met geluidsoverlast? De nieuwe buren zouden nog wel eens kunnen gaan klagen en dan trekken bedrijven toch vaak aan het kortste eind. Tevens is nog maar de vraag welke milieuvergunning er op of rond het perceel zit. Veboma-Motus laat daarom eerst nog een onderzoek uitvoeren naar al deze zaken. Uiteindelijk zal het plan via de raad moeten worden vastgesteld. Een wijziging van het bestemmingsplan is namelijk nodig.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button