Kop van Noord-HollandZakelijk

Erik-Jan Bartels nieuwe voorzitter van Seed Valley

Hollands Kroon – Na vier jaar voorzitterschap draagt Hein Bemelmans zijn rol als voorzitter over aan Erik-Jan Bartels, managing director van Incotec. Erik-Jan Bartels is sinds 2019 bestuurslid van Seed Valley.

In 2016 maakte hij de overstap van de chemie naar de zaadindustrie. Een bijzondere en uitdagende sector. “Je werkt tenslotte aan het oplossen van een groot maatschappelijk vraagstuk: het wereldvoedselprobleem. Het werk is afwisselend en high tech en ook de West-Friese mentaliteit maakt de sector bijzonder. Er wordt hard gewerkt, maar ook zeker hard gevierd. Maar we staan ook voor uitdagingen. Het blijft belangrijk om jong talent aan te trekken voor de sector. We richten daarvoor onze aandacht op biologie en de horti-en agri opleidingen. Er is grote behoefte aan goede laboranten en teeltspecialisten, onder andere op mbo-niveau.”

“Daarnaast richten we ons ook steeds meer op jongeren die technische studies volgen zoals data science en artificial intelligence. Het toepassen van technologie wordt steeds belangrijker op veel plekken in het bedrijfsproces. Seed Valley bestaat inmiddels 15 jaar, maar er blijft ook de komende jaren werk aan de winkel om nieuwe generaties te laten zien hoe fascinerend de zaadsector is.”

Seed Valley gaat een feestelijk 15-jarig jubileum tegemoet. Het samenwerkingsverband van bedrijven groeit en blijkt, ook met de huidige arbeidsmarkt, nog altijd relevant. Hein: “Bij mijn aantreden in 2018 kon ik het statement maken dat Seed Valley in 10 jaar tot een sterk merk was gegroeid. Vier jaar later durf ik hier aan toe te voegen dat Seed Valley ertoe doet!”

Seed Valley
Nederland is wereldwijd koploper als het gaat over de ontwikkeling van nieuwe groente- en bloemenrassen en bijbehorende technologie. Seed Valley is de aanduiding voor het wereldwijde centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie, gelegen in het noorden van Noord-Holland. Meer dan veertig innovatieve bedrijven ontwikkelen hoogwaardige rassen en nieuwe technologie voor de groente- en sierbloementeelt. Vanuit hier gaan zaden naar lokale telers over de hele wereld.

Het samenwerkingsverband Seed Valley werd vijftien jaar geleden in het leven geroepen toen de veredelingsbedrijven problemen verwachtten met het aantrekken van voldoende gekwalificeerde medewerkers. Jaarlijks publiceren de bedrijven in Noord-Holland zo’n 400 vacatures. Onder de vlag van Seed Valley worden toekomstige werknemers enthousiast gemaakt om een opleiding en een carrière te kiezen in de zaadindustrie. Het bestuur van Stichting Seed Valley bestaat uit vertegenwoordigers van het zaadbedrijfsleven en het onderwijs.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button