Den HelderPolitiek

Hendrik Boland toch niet voorgedragen als wethouder

Den Helder – Hendrik Boland wordt aanstaande maandag 13 februari toch niet voorgedragen als wethouder voor D66 Den Helder. Dat bevestigt fractievoorzitter Jildau Meijer. De benoeming van de wethouder staat vooralsnog op de agenda, maar zal worden verwijderd. Er is binnen de coalitie namelijk nog geen akkoord over de portefeuilleverdeling.

Boland is een ervaren bestuurder met een maritieme achtergrond. Alles wees er daarom op dat hij de vrijgekomen portefeuille van Chris de Koning, de haven, zou gaan overnemen. Het leek in kannen en kruiken: De voordracht van de nieuwe wethouder stond sinds deze week op de agenda van de gemeenteraad en er werd zelfs al ontheffing aangevraagd voor het woonplaatsbeginsel. De benoeming van een wethouder is over het algemeen iets waar vooraf uitvoerig over gesproken wordt binnen de coalitie. Het gebeurt eigenlijk nooit dat het voorstel voor een nieuwe wethouder wordt weggestemd.

Nu is dat ook hier niet het geval, maar het is opmerkelijk dat de installatie van het nieuwe collegelid op het laatste moment toch wordt geschrapt. Volgens Jildau Meijer, nu nog fractievoorzitter van D66, heeft het te maken met de portefeuilleverdeling: “In de motie van afkeuring die in december is aangenomen kreeg het college onder andere opdracht om te kijken naar de verantwoordelijkheden van de verschillende wethouders. We willen daar serieus werk van maken en op dit moment is er nog geen consensus over.” Of er in de toekomst een nieuw voorstel komt om Boland toch te benoemen is nog niet zeker. De kans bestaat dus dat er een nieuwe kandidaat moet komen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

3 reacties

 1. Wat een klucht weer!! Kent u die mop van de benoeming van de wethouder? Die ging niet door!

 2. Zeer opmerkelijk dat Hendrik Boland enkele dagen voor installatie alsnog wordt teruggetrokken als nieuwe wethouder. Zeker gezien de opmerking, dat hij mogelijk helemaal niet wordt geïnstalleerd…

  Gezien zijn staat van dienst, zal er geen bezwaar gekomen uit een onderzoek die voorafgaand aan een installatie van een wethouder plaatsvind. Daarbij zal dat onderzoek niet tussen gisteren en vandaag zijn uitgevoerd.

  De portefeuilleverdeling had het zelfde kunnen zijn als de verdeling toen Wethouder Koning nog in functie was. Immers was dat de portefeuilleverdeling na de coalitieonderhandelingen. En gezien de ervaring van Hendrik Boland, zou hij het dossier van de haven zich snel eigen kunnen maken. Wethouder Koning was volledig nieuw in de politiek, terwijl deze nieuwe kandidaat wethouder reeds ervaring had als wethouder en in de Provinciale Staten. En daarmee de klappen van de zweep in de politiek kent.

  Het lijkt er meer op dat deze kandidaat Wethouder, te zwaar wordt bevonden door de andere collegeleden. Die bang zijn zelf door de mand te vallen. Want Hendrik Boland traint in zijn huidige beroep nieuwe raadsleden en wethouders…

  En we kunnen wel constateren dat de huidige collegeleden van Gemeente Den Helder van een niet hoge kwaliteit zijn. Zie hiervoor onder andere het artikel, waarbij de gemeente “vergeten” is de collectieve zorgverzekeringen aan te besteden. Of de achterstanden binnen de WMO, die toch wat minder waren bijgewerkt, dan de wethouder de inwoners van Den Helder deed geloven.

  D66 Den Helder heeft goed haar best gedaan om een echte bestuurder te zoeken. Nu ze deze gevonden hebben, zijn de overige wethouders het “opeens” niet eens met de portefeuilleverdeling.. De waarheid is echter anders, en zijn de andere coalitiepartijen gewoon bang dat ze door de mand zullen vallen.

  Anders was er wel aangegeven dat de installatie van de wethouder een weekje zou worden verzet. En er hier een extra raadsvergadering voor zou worden gepland… Maar dat staat er dus niet, er staat heel duidelijk dat er kans is dat D66 opzoek moet gaan naar een andere kandidaat.

  D66 Den Helder moet voet bij stuk houden en deze wethouder laten instaleren. Als D66 samen met de oppositie voor deze Wethouder stemmen, dan wordt deze man gewoon geïnstalleerd. En kan de Coalitie deze man gewoon opnemen in het college met de portefeuille van zijn voorganger. Mochten ze dat niet doen en D66 stapt uit college, dan verliezen zij officieel de meerderheid in de raad. En kan de rest van het huidige college naar huis worden gestuurd!

 3. Tja, het lijkt erop dat één van de huidige leden van het college inmiddels zijn zinnen heeft gezet op de portefeuille Havenzaken. De komst van Hendrik Boland past kennelijk niet in dat plaatje. D66 kan dan wel voet bij stuk houden, maar de kans is klein dat de voorgedragen wethouder zelf bereid is zitting te nemen in een college dat hem liever ziet gaan dan komen, want dan ontstaat er al snel een onwerkbare situatie…. D66 kan dus op zoek naar een nieuwe kandidaat. Of ze genoegen moet nemen met deze gang van zaken, is inderdaad de vraag. Het zou de democraten sieren als ze er een halszaak van maken en met de vuist op tafel slaan, maar ik denk niet dat ze daar de moed voor hebben…..

Back to top button
%d bloggers liken dit: