Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon krijgt 19 stemlocaties, niet in alle dorpen en geen in verzorgingstehuizen

Advertentie:

Hollands Kroon – Voor de Waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen worden in Hollands Kroon 19 stemlocaties opgetakeld. Een aantal locaties uit het verleden, verzorgingstehuizen, kan niet worden gebruikt vanwege de kwetsbaarheid van de bewoners. Na onderzoek zijn vervangende locaties gevonden.

De kosten voor het gebruiken van de stemlocaties aanstaande 15 maart wordt ingeschat op €8.550,-. Dit dekt de gemeente uit het budget voor de verkiezingen. In niet alle dorpen kan straks gestemd worden. Volgens het college is gekeken naar de opkomstcijfers van voorgaande jaren en geconcludeerd dat het niet nodig is om in nog meer kernen een stemlocatie te realiseren. Het hebben van een stemlokaal nabij de woning kan opkomstbevorderend werken. Sommige inwoners van Hollands Kroon zullen echter een ritje naar de locatie moeten maken.

In totaal zijn er 19 stemlocaties in 17 kernen. Wieringerwerf en Anna Paulowna krijgen beide twee stemlokalen: In respectievelijk de brandweerkazerne en de Cultuurschuur en in het Wapen van Holland en de MFA. Verder kan er gestemd worden in Van Ewijcksluis, Breezand, Wieringerwaard, Westerland, Hippolytushoef, Den Oever, Middenmeer, Slootdorp, Kreileroord, Lutjewinkel, Winkel, Nieuwe Niedorp, Barsingerhorn, Kolhorn en ’t Veld. Er wordt vooral gebruik gemaakt van dorpshuizen als De Nieuwe Horn en de Harmonie, maar ook van restaurants en cafés als de Prins Maurits en Café Beentjes. De volledige lijst stembureaus wordt nog door de gemeente rondgestuurd.

Niet meer in verzorgingstehuizen
De gemeente heeft besloten geen stemlocaties in verzorgingstehuizen te plaatsen. Dit om de ouderen daar in bescherming te nemen. Ten tijde van corona werd hiertoe ook al besloten, maar kennelijk is dit tenminste in Hollands Kroon een blijvend iets. De locaties die normaliter werden gebruikt bij verkiezingen zijn vervangen door nieuwe plekken. Alle stemlokalen voldoen aan de regels die staan in de Kieswet, aldus het college.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button