Den HelderPolitiek

Krul debuteert met Kamervragen over de Lange Jaap

Huisduinen / Den Haag – Harmen Krul, sinds een paar dagen Tweede Kamerlid voor het CDA, heeft Kamervragen ingediend over de vuurtoren de Lange Jaap in Huisduinen. Hij vraagt van minister Mark Harbers dat hij nog dit jaar duidelijkheid geeft over de toekomst van de vuurtoren.

Op dit moment is het lot van de Lange Jaap nog onzeker. Het laatste bericht over de toren, daterende uit september vorig jaar, is dat er nog een onderzoek loopt naar de vraag of de vuurtoren veilig betreden kan worden. Dat er sprake is van degradatie staat vast, ook is geconcludeerd dat Rijkswaterstaat geen handelingen heeft verricht om dit te voorkomen, behalve regulier onderhoud en inspectie. Begin dit jaar zou meer duidelijk zijn over de status, maar vooralsnog blijft het stil.

Krul vraagt minister Harbers wanneer hij de inwoners van Den Helder duidelijkheid kan verschaffen. Hij zou graag een tijdlijn zien. Daarnaast geeft hij aan van mening te zijn dat uiterlijk aan het einde van dit kalenderjaar de verschillende mogelijke oplossingsrichtingen duidelijk moeten zijn. Op die manier kan er nog in 2023 besluitvorming plaatsvinden over de toekomst van de vuurtoren. Hij vraagt Harbers of het kabinet het daarmee eens is.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

7 reacties

 1. erfgoed interesseert niemand meer, kijk eens naar de staat van bijvoorbeeld een brugwachtershuisje…..

 2. Hij wil nog dit jaar duidelijkheid. Het jaar is net begonnen, haha!! Van uitstel komt afstel (sloop), dat denk ik.

 3. Direct aan het werk, goed gedaan van Krul. Een goed begin is het halve werk!

 4. Kom,kom …..geef hem eens een kans? Gelukkig gebeurd er weer wat en wordt er gewerkt aan het vervolg. Bij voorbaat negatief hierin staan helpt niet. Zie het nou eens positief! Iedere Heldenaar met hart voor zijn stad kiest voor behoud van onze lange Jaap!
  Ik hoop van harte dat een plan van aanpak snel duidelijk zal zijn en er aktie volgt.

 5. Krul deugt en ik ben blij dat hij mijn schoonzoon niet is. De Lange Jaap is lelijk en ik ben blij dat hij mijn vuurtoren niet is.

 6. “Dat er sprake is van degradatie staat vast, ook is geconcludeerd dat Rijkswaterstaat geen handelingen heeft verricht om dit te voorkomen” !!!
  Het is inmiddels zover dat herstel waarschijnlijk te kostbaar gaat worden, en de Scheepvaart het ook wel zonder kan [denk ik].
  Zou jammer zijn als de vuurtoren door mismanagement van R.W. zou verdwijnen voor D-H.

Back to top button
%d bloggers liken dit: