Den Helder

Oefening bij Vliegkamp De Kooy

Den Helder – Verschillende helikopters en een C-130 Hercules transportvliegtuig houden van maandag 13 tot en met woensdag 15 februari een oefening voor de Mission Qualification Training (MQT). De training vormt een samenwerking tussen diverse lucht- en grondeenheden.

Het doel van de oefening is crews van de Cougar transporthelikopters ‘onder hoge dreiging’ voor te bereiden op een professionele inzet tijdens missies en operaties in binnen- en buitenland. Om operaties goed te volbrengen, is het noodzakelijk het vliegen op lage hoogte te beoefenen. Ook het uitvoeren van gezamenlijke missies met verschillende helikoptertypes, zoals de Chinook transporthelikopter, wordt getraind. Daarnaast zal de crew van de Cougar zowel bij daglicht als in het donker missies vliegen met een C-130 Hercules transportvliegtuig afkomstig van vliegbasis Eindhoven. Bij het succesvol afronden van de MQT zijn vliegers gekwalificeerd om missies in binnen- en buitenland uit te voeren.

Tijdens deze oefening wordt een C-130 Hercules transportvliegtuig van het 336 squadron, afkomstig van vliegbasis Eindhoven ingezet. Samen met het Korps Commandotroepen gaan zij bij duisternis parachutesprongen beoefenen. Dit vindt plaats buiten de universele daglichtperiode (UDP) in de omgeving Texel. Daarnaast zal er een zogeheten Fat Cow procedure getraind worden. Dit is een oefening waarbij “gesimuleerd” binnen enkele minuten een vliegtuig of helikopter bijgetankt kan worden. Deze training vindt plaats tussen 18:00 en 21:00 uur op Maritiem Vliegkamp de Kooy.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button