Den Helder

Heleen (23) is vrijwilliger in azc Den Helder: “Geen dag is hetzelfde”

Den Helder – Twee keer per week werkt Heleen als sociaal juridisch medewerker bij VluchtelingenWerk in het asielzoekerscentrum (azc). “We ondersteunen vluchtelingen tijdens hun asielprocedure, maar bieden hen ook een luisterend oor. Het is mooi om te zien dat je een beetje onzekerheid bij iemand kunt wegnemen.”

Wat doet een sociaal juridisch medewerker allemaal?
“Voordat ik begon bij VluchtelingenWerk, had ik geen idee hoe veelomvattend het werk was. Het werk in een azc is heel gevarieerd, geen dag is hetzelfde. We geven voorlichting aan nieuwe bewoners over de asielprocedure en ondersteunen tijdens het contact met hun advocaat en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. En als iemand in Nederland mag blijven, helpen we met de aanvraag van gezinshereniging.”

Hoe weet je hoe je dat allemaal moet doen?
“VluchtelingenWerk biedt een heel inwerkplan waar je alles leert over de asielprocedure, gezinshereniging en intercultureel werken. Dat maakt deze vrijwilligersfunctie heel leerzaam en daardoor hoef je van te voren geen kennis te hebben over de asielprocedure of een juridische achtergrond te hebben. Ook werk je niet alleen. Je kunt altijd overleggen met je collega’s en wordt ondersteund door een teamleider. In de azc’s in Den Helder hebben we gezellige teams, dat maakt het werk extra leuk.”

Hoe ziet je dag eruit?
“In de ochtend starten we samen op. Daarna gaat het kantoor van VluchtelingenWerk open voor bewoners. Zij kunnen zonder afspraak vragen stellen aan de balie. Sommige vragen worden meteen beantwoord. Wanneer een antwoord iets meer tijd kost, maken we een afspraak met de bewoner op een later tijdstip. Dan kun je even rustig samen zitten, de vraag bespreken en eventueel een tolk bellen.”

Hoe vind je het om op een azc te werken?
“Met al die hekken om het terrein heen, zou je niet verwachten dat de sfeer hier goed is. Ik heb op verschillende azc’s gewerkt en heb me altijd veilig gevoeld. Het is bijzonder om te zien dat de bewoners, ondanks hun moeilijke situatie, moed vinden om door te gaan. Sommigen leren alvast de taal en roepen “goedemorgen!” of starten initiatieven om de tijd te doden, zoals een moestuintje.”

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?
“Het leven in een azc, zorgen om achtergebleven familie, de uitzichtloosheid: het zorgt voor veel onrust bij bewoners. Ik kan weinig aan hun situatie veranderen, maar ik kan door uitleg te geven en te luisteren vaak wel wat onzekerheid wegnemen. Dat vind ik mooi om te zien. Heel soms kom ik oude cliënten tegen die nu in de gemeente wonen. Zo zag ik een keer een man die ik had begeleid tijdens zijn gezinshereniging. Nu liep hij samen met zijn vrouw en kinderen. Ik vind het bijzonder dat ik daar een beetje aan kan bijdragen.”

Ook vrijwilliger worden op het azc?
Bekijk de vacatures op de website www.vluchtelingenwerk.nl/vrijwilliger of neem voor meer informatie contact op met Anna Farrow: afarrow@vluchtelingenwerk.nl

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button