Den HelderVideo

Brunchen met de burgemeester tijdens NLdoet (video)

Advertentie:

Den Helder – De grootste vrijwilligersactie van het jaar is weer van start. Tijdens NLdoet op tien en elf maart kunnen vrijwilligers een dag vrijblijvend meedraaien met een sociale organisatie die wat extra handjes kan gebruiken. Burgemeester de Boer en wethouder de Vrij schreven zich ook in, en werden aan het werk gezet tijdens een brunch in verzorgingshuis De Golfstroom.

NLdoet is een initiatief van het Oranje Fonds, om vrijwilligers en organisaties aan elkaar te koppelen. Organisaties melden zich met een klus of activiteit, en vrijwilligers melden zich aan om voor een dag de handen uit de mouwen te steken. Verzorgingstehuis Golfstroom, onderdeel van Omring, organiseerde een brunch voor de bewoners. “Zo’n brunch doen we normaal gesproken niet, omdat er ook wat extra kosten aan verbonden zijn”, vertelt welzijnsbegeleider Desiree Bal-Roobol. “Met NLdoet kan je hier een subsidie voor aanvragen, en kunnen we dit soort activiteiten mogelijk maken.”

De bewoners werden getrakteerd op onder andere pannenkoeken, kroketjes en een flinke ijstaart. Dit alles geserveerd met hulp van vrijwilligers, waaronder burgemeester de Boer en Wethouder de Vrij. “Vooral het maken van een praatje zijn voor de bewoners van belang”, aldus de burgemeester. “Mensen zitten toch vaak alleen op hun kamer, en activiteiten als een gezamenlijke lunch zijn dan extra belangrijk.” Voor wethouder de Vrij, met zelf een achtergrond in de zorg, roept de ochtend als vrijwilliger nostalgische gevoelens op. “Het is hartstikke leuk om wat te ondersteunen bij deze brunch. Ik denk dat het een goede zaak is om één keer per jaar toch met elkaar na te denken hoe we elkaar kunnen ondersteunen”

Vrijwillig, maar niet vrijblijvend
Vrijwilligerswerk is weliswaar vrijwillig, maar niet vrijblijvend, weet ook Cindy. Zij helpt vrijwel elk jaar mee met de actie van het Oranje Fonds, en precies om deze reden: “Als vrijwilliger ga je toch een relatie aan met iemand, mensen gaan op je rekenen. Daar heb ik helaas geen tijd voor, en dan is dit een uitgelezen kans om wel datgene te doen wat je wil: mensen helpen.” Toch hoopt Bal-Roobol dat dergelijke acties leiden tot meer vaste vrijwilligers. “Wij hebben nu een team van 70 vrijwilligers op deze locatie. Daar zijn we heel rijk mee, maar toch hebben wij nog vacatures te vullen. Niet alle bewoners komen veel meer buiten, en die zijn echt op zoek naar maatjes om bijvoorbeeld mee te gaan wandelen.” Lachend voegt ze toe: “Dus bij deze, meldt je aan!”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button