Kop van Noord-HollandPolitiek

Van de Noordkop naar de Provinciale Staten: Nico de Vos namens Code Oranje

Vijf vragen aan lokale kandidaten

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De verkiezingen voor de Provinciale Staten staan voor de deur. Op 15 maart mogen kiezers zich weer naar het stemhok begeven. Verschillende partijen hebben ook kandidaten uit de Noordkop op hun lijst staan. Regio Noordkop en Noordkop Centraal gaan in aanloop naar de verkiezingen in gesprek met deze kandidaten. Dit keer is het de beurt aan Nico de Vos uit Julianadorp. Hij staat op plek 4 namens het Code Oranje. Wat kan zijn partij betekenen voor de Noordkop?

Wat kan jij betekenen voor de Noordkop?
“In iedere geval een luisterend oor. Dat ontbreekt nu wel bij de huidige politici. De mensen die mij kennen weten dat ik de inwoners een stem wil geven. Daarmee kunnen we het vertrouwen ook terugvinden. Code Oranje noemt dat ‘co-democratie’.”

Hoe moet de provincie omgaan met het stikstofprobleem?
“Wederom, luisteren naar de mensen. Het wordt nu opgelegd. Je moet het maar gaan doen en klaar. Het is een Europees probleem overigens. Als wij niks meer uitstoten hebben we nog steeds uitstoot van andere landen dat hier neerslaat. We moeten niet steeds het beste jongetjes van de klas willen zijn.”

Wat ga jij doen om de Noordkop beter bereikbaar te maken?
“Er liggen al twintig of dertig jaar plannen, die best goed zijn, maar die moeten eens tot uitvoering komen. De verbreding van de N9 bijvoorbeeld Het kan niet zo zijn dat de wereld stop bij Alkmaar en dat daarboven mensen wonen waar ze niet naar kijken. Je rijdt nu in Alkmaar een fuik in. Ik voel het alsof we zo langzamerhand het nieuwe Zuid-Limburg of Oost-Groningen worden. Een vergeten streek.”

Wat ga jij doen om de woningmarkt in de Noordkop vlot te trekken?
“Op dit moment hangt alles samen met CO2 en stikstof. Daar moet eerst eens duidelijkheid over komen. In Den Helder komt een nieuwe woonwijk Tillenof waar je straks geen benzineauto mag hebben. Even verderop bouwen we vakantievilla’s in de Donkere Duinen waar iedereen los mag gaan. We hebben eerst een fatsoenlijk beleid nodig. Code Oranje is ook voor het bouwen buiten de bestaande contouren. Daarnaast moeten we doorstroming faciliteren. Als mensen nu gaan verhuizen gaan ze veel meer betalen. Dat gaat niemand doen.”

Wat kan jouw partij doen om de problemen rond het volle stroomnetwerk op te lossen?
“Ook dit moet op een Europese manier gedaan worden. We kunnen Nederland niet helemaal vol zetten met windmolens. Code Oranje is niet blij met zon- en wind alleen. We moeten ook kernenergie erbij trekken. Er moet een diversiteit komen aan energie. We hebben in onze grond ook een heel goed gastnetwerk lopen dat gebruikt kan worden. Den Helder is daarbij een mooie aanlandingsplaats. Er zijn wat dat betreft heel veel kansen in de Noordkop. Die moeten door de provincie benut gaan worden.”

Luister hier het volledige interview terug:

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button