Hollands Kroon

3.000 inwoners van Hollands Kroon ontdekken met warmtescan energielekken in hun woning

Advertentie:

Hollands Kroon – Warmtescan heeft afgelopen winter ruim 3.000 woningen gefotografeerd met een warmtebeeldcamera. Op deze foto’s is goed zien waar in de woning energie lekt en waar voor inwoners dus kansen liggen om hun huis te verbeteren.

De foto’s zijn in zeven dorpen gemaakt, in gebieden waar veel woningen staan die voor 1990 gebouwd zijn. Hier staan veel woningen waarvan de isolatie beter kan. Het gaat om buurten in Den Oever, Hippolytushoef, Wieringerwerf, Slootdorp, Middenmeer, Winkel en Nieuwe Niedorp. Bewoners waar het om gaat hebben hier eind 2023 een brief over ontvangen.

Met een warmtebeeldfoto kunnen warmteverliezen in woningen worden opgespoord. Met een speciale (warmtebeeld)camera, die temperatuur omzet in kleuren worden warmtelekken zichtbaar. Hierdoor is het duidelijker waar in de woning warmte verloren gaat. Kleuren de muren rood? Dan is dat een signaal om erover na te denken om de muren beter te isoleren.

Weersafhankelijk
Warmtescan kon de foto’s alleen maken bij een bepaald weertype, legt Gerben Bos uit: “Voor een goed warmtebeeld moet er minstens tien graden verschil zijn tussen de binnen- en buitentemperatuur. En er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn. We hebben de afgelopen maanden niet altijd de ideale omstandigheden gehad om foto’s te maken. Daardoor hebben we wat vertraging gehad.” Door deze eisen zijn de foto’s vooral ‘s avonds en ‘s nachts gemaakt.

De foto’s werden stuk voor stuk geanalyseerd en kregen een advies. Dat kwam in een rapport. De bewoners waar de foto’s zijn gemaakt, ontvingen het rapport met een uitnodiging voor een informatieavond. Die zijn inmiddels onder grote belangstelling in Den Oever en Hippolytushoef gehouden. In de andere dorpen volgen deze avonden in april en mei.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!
Back to top button