Den Helder

Ramadan ten einde, moslims vieren feest bij moskee in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Miljoenen moslims over de hele wereld vieren woensdag het einde van de vastenmaand ramadan. Ook bij moskee Nida ul Islam in Den Helder werd groots uitgepakt met een volgepakt feestplein. Honderden islamieten vonden hun weg naar het gebedshuis.

Voorzitter Rizwaan Khan van Nida ul Islam kijkt woensdagochtend trots rond over het plein aan de Fresiastraat. Honderden mensen uit de moslimgemeenschap hebben zich hier verzameld om Eid-al-Fitr (feesten van het breken (van het vasten)) te vieren. Het gebed zou deze morgen eigenlijk om 08:00 uur beginnen, maar omdat het drukker werd dan verwacht moest de organisatie op het laatste moment zelfs extra gebedsruimtes inrichten. Zo gingen ook tientallen moslims naar buiten om in de ochtendzon te bidden.

Na het gebed barstte het feestgedruis buiten los. Met onder meer springkussens, spelletjes een ballonkunstenaar en natuurlijk vele lekkernijen kwam niemand iets tekort. Nadat de ochtendfestiviteiten rond 10:00 uur eindigden, gingen de meeste moslims op bezoek bij familie en vrienden. Om 17:00 uur worden de festiviteiten rondom Nida ul Islam weer hervat met een kids-feest. Kinderen komen dan met hun ouders naar de moskee om te genieten van een warme maaltijd en speelactiviteiten.

‘Mis de ramadan nu al’
Aya, bestuurslid bij Nida ul Islam, heeft ook meegedaan aan de ramadan. Ze vindt het eigenlijk wel jammer dat de vastenmaand er weer op zit: “Het is heel erg goed gegaan”, vertelt ze. “Ik heb me heel erg verdiept in het geloof, het was echt een mooie maand. Ik mis het nu al en kijk heel erg uit naar de volgende ramadan.”

Tijdens de ramadan wordt op de laatste dagen vaak pas duidelijk op welke dag de vastenmaand eindigt. Dat heeft alles te maken met de stand van de maan, vertelt voorzitter Khan. “Op de 29e dag van onze maandkalender kijken we of we de nieuwe maansikkel kunnen waarnemen. Als we die dan zien, betekent het dat een nieuwe maand is begonnen en de ramadan afgelopen is. We hebben maandag gekeken of de maan te zien was, en dat was niet het geval.” Dat betekende automatisch dat woensdag Eid-al-fitr zou plaatsvinden.

Drukke maand
Khan kijkt met een tevreden gevoel terug op afgelopen maand, waar vele moslims hun weg naar Nida ul Islam vonden: “We hebben heel veel mensen mogen ontvangen. Ook heel veel bekeerlingen en geïnteresseerden kwamen naar de moskee. Het was een hele drukke maand voor ons.” Tijdens de ramadan vonden elke avond extra gebeden plaats. Ook vonden iftar-maaltijden plaats, waarbij verschillende families voor 150 tot 200 man eten kookten. Het einde van de ramadan is pas net bereikt, maar Nida ul Islam is nu alweer druk bezig met de voorbereidingen van het offerfeest, dat over twee maanden plaatsvind.

Nida ul Islam is sinds 2018 gevestigd in het oude schoolgebouw van De Verrekijker aan Fresiastraat 11 in Den Helder. Voorheen zaten ze in de Lekstraat, achter Reus Sport, maar door een groeiend aantal bezoekers, moesten ze noodgedwongen op zoek naar een andere locatie. Khan vertelt dat de moskee blij is met deze verhuizing en dat zij het oude schoolgebouw van de Verrekijker hebben omgetoverd tot een gebedsruimte, moskee en culturele ruimte.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

6 reacties

    1. omdat die langzaam maar zeker uitgefaseerd worden door de overheden

    2. Om eerst uw vraag te beantwoorden, omdat er op dit moment geen christelijke feestdagen zijn. Christelijke feestdagen bestaan nog slechts op de kalender. In werkelijkheid zijn die zo genoemde dagen verworden tot stuitende verkleedpartijen en vreetpartijen waar geen greintje christelijk geloof nog aan te pas komt. Om daar dan nog een verslag van te maken kan echt niet. Wel een verslag in de vorm van een aanklacht.

  1. Omdat die andere feestdagen niet belangrijk meer zijn en niet in de woke agenda passen. Nog even en er ligt ook alleen nog maar ritueel gemarteld vlees in de supermarkt schappen. Je zal je moeten bekeren tot dat heerlijke woestijn geloof en je vrouw zal achter je aan moeten lopen met een theedoek op haar hoofd. Wen er maar aan kaaskop. Dit is niet meer jouw land. Alle normen en waarden en vrijheden waar je voorouders voor hebben gevochten daar wordt gewoon hun bips mee afgeveegd. Dit hebben we 20 jaar terug vast al zien aankomen. Eigen schuld dikke bult

Wellicht ook interessant

Back to top button