Den Helder

Strenger hondenuitlaatbeleid heeft nog geen extra boetes opgeleverd

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder heeft sinds 27 februari 2024 een nieuw hondenuitlaatbeleid. Veel hondeneigenaren waren daar niet blij mee, want de gebieden waar de viervoeters los mogen lopen zijn beperkt. Het vaststellen van strengere regels betekent echter niet dat ook strenger gehandhaafd wordt. Tot nu toe zijn geen extra boetes uitgedeeld. “Gekeken naar de eerste drie maanden van dit jaar zien we dat het aantal geconstateerde overtredingen (19) in lijn ligt met vorig jaar”, vertelt Kay Korevaar, woordvoerder van de gemeente.

Het nieuwe hondenuitlaatbeleid is vooral een aanvulling op de eerder al geldende regels in de Algemene plaatselijke verordening. Zo is niets veranderd aan het feit dat honden binnen de bebouwde kom moeten zijn aangelijnd, tenzij het college van burgemeester en wethouders anders heeft besloten. Buiten de bebouwde kom zijn wel een aantal nieuwe aanlijngebieden vastgesteld, zoals de Helderse zeedijk. Ook moeten honden volgens het nieuwe beleid aangelijnd worden bij: speeltuinen, sportvelden, de ijsbaan in Julianadorp, de mountainbikeroute van Mariëndal en langs de fiets- en kanoroute tussen Den Helder en Julianadorp.

Hoe wordt het nieuwe hondenuitlaatbeleid gehandhaafd? “Wat we al deden en blijven doen, is dat we meldingen van overlast verzamelen zodat we projectmatig op hotspots kunnen inzetten”, aldus Korevaar. Op sommige plekken moeten nog fysieke aanpassingen komen, zoals het aanpassen van borden in de openbare ruimte. Korevaar: “Handhaving wordt daarom nog niet overal ingezet.” Al met al is het volgens de woordvoerder te vroeg om over nieuwe ontwikkelingen te kunnen spreken.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

5 reacties

  1. De tijd van waarschuwen ligt ook wel achter ons. Op naar andere eindresultaten.

  2. Er wordt nergens op gehandhaafd in Den Helder dus het zou wel vreemd zijn als er meer boetes uitgeschreven zouden zijn. Het wordt tijd dat er meer wordt gehandhaafd en dan niet alleen op honden. Er wordt ook door parken en over de linie gefietst bijvoorbeeld.

    1. we hebben in Den Helder BOA’s met pleinvrees, is niet handig hoor in zo’n functie

    2. Wel op honden. Voor deze nieuwe regels was Den Helder landelijk al koploper in het aantal hondenboetes. Letterlijk nergens in NL worden er meer uitgeschreven dan hier. En ja, ik vind ook dat de gemeente soms wat rare prioriteiten heeft. Den Helder heeft wel grotere problemen dan een loslopende hond of een fietser in het park. Maar…. Dit lijkt gewoon makkelijk scoren

Wellicht ook interessant

Back to top button