Hollands KroonPolitiek

GroenLinks blijft doorvragen: Waarom geen milieueffectrapportage datacenters?

Advertentie:

Hollands Kroon – De fractie van GroenLinks stelt wederom vragen aan het college over de ontbrekende milieueffectrapportage (m.e.r.) voor de datacenters op de locatie B1. Op 29 april heeft het college al gereageerd op schriftelijke vragen van de partij, maar GroenLinks vindt dat in deze reactie geen daadwerkelijke antwoorden zijn terug te vinden.

GroenLinks had het college eerder gevraagd waarom zij de raad geadviseerd hebben om geen m.e.r. te laten uitvoeren. Uit mailverkeer bleek namelijk dat wethouder Theo Meskers deze rapportage graag wilde omzeilen. Het bestuur antwoordde toen dat er geen significante nadelige milieueffecten te verwachten waren en dat hierom een rapportage niet nodig was. Daarnaast is het de raad die mag beslissen over het voorstel van het college om geen m.e.r. uit te voeren. Volgens GroenLinks is dit antwoord onvoldoende. “Waarom moest die rapportage worden omzeild als u geen milieueffecten verwachtte?”, vraagt de partij nu.

Fractievoorzitter Lilian Peters zet vervolgens ook vraagtekens bij de bestuurlijke legitimiteit van het college: “Bestuurlijke legitimiteit gaat onder meer om de kenbaarheid, verantwoording en geloofwaardigheid van bestuurlijk handelen.” De woorden ‘omzeilen’ en ‘ontlopen’ passen volgens haar niet binnen deze kernwaarden. Het bestuur beroept zich volgens GroenLinks onterecht op het feit dat zij de wettelijk vereiste stappen hebben gevolgd: “Goed beleid vereist meer dan het volgen van regels en procedures.” Zij willen met de vragen bereiken dat het college ingaat op de beleidsmatige overwegingen voor het niet uitvoeren van een m.e.r.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button