Den Helder

Lokale composietbedrijven willen de Lange Jaap redden

Adverentie

Den Helder – Verschillende composietbedrijven uit Noord-Holland Noord hebben samen met emeritus hoogleraar Adriaan Beukers van TU Delft een aantal opties uitgedacht om de Lange Jaap te herstellen. Het ‘composietcluster’ meent de oplossing te hebben gevonden en hoopt het plan van aanpak snel bij Rijkswaterstaat te kunnen neerleggen.

Na een eerste bijeenkomst in maart, waarin duidelijk werd dat het composietcluster een bijdrage wil leveren aan het herstel van de vuurtoren in Huisduinen, kwamen de partners op 25 april jongstleden opnieuw bij elkaar bij CPT/Tankwell in Wieringerwerf. De eerste berekeningen van het bedrijf Femto Engineering werden beoordeeld en daarbij is gekeken naar verschillende productietechnieken. Om te kunnen bepalen van welke techniek het beste resultaat kan worden verwacht is breed gekeken naar milieu-impact, belasting voor de omgeving en duurzaamheid.

Uiteindelijk zijn er twee opties bedacht: De eerste mogelijkheid is om het composiet ter plekke te produceren en dit vervolgens aan te brengen op de toren. Het is ook mogelijk om composiet panelen te produceren in de productiefaciliteiten van de composietbedrijven en ze daarna aan te brengen. Op basis van deze gezamenlijke bevindingen wordt het plan van aanpak verder uitgewerkt om een goed voorstel bij Rijkswaterstaat te kunnen neerleggen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button