Den HelderUitgaan

Stoomsleepboot Noordzee zoekt meevarenden voor tocht naar Dordrecht

Den Helder – Op 20, 21 en 22 mei 2022 vindt in de historische havenstad Dordrecht het grootste stoomevenement van Europa plaats: Dordt in Stoom. Stoomsleepboot Noordzee zal ook deze keer weer acte de présence geven. In Dordrecht kunnen mensen inschepen voor een rondvaart van dertig minuten.

Voor de échte avonturiers is er plek tijdens de tocht van Den Helder naar Dordrecht. Belangstellenden kunnen een deel van de heen- of terugreis meevaren. Er zijn drie vaartrajecten, elk met een eigen sfeer. Een vaartocht duurt ongeveer 6 tot 8 uur.

Den Helder – Medemblik
Vertrek op 18 mei uit Museumhaven Willemsoord, via een van de Helderse sluizen en over het Werelderfgoed Waddenzee, beschermd leefgebied voor vele vogelsoorten en zeehonden. Door de Stevinsluis bij vissershaven Den Oever, over het wijde IJsselmeer naar de eindbestemming van de dag, de Voorhaven van het oude West-Friese havenstadje Medemblik.

Medemblik – Amsterdam
Op 19 mei gaat de tocht van Medemblik naar Amsterdam. Opnieuw over het IJsselmeer, dan via het Naviduct Krabbersgat in Enkhuizen naar het Markermeer, langs het markante Paard van Marken en het forteiland Pampus, tot aan Amsterdam. Via de Oranjesluizen op het Amsterdamse IJ, met een mooi uitzicht op de bruisende internationale zeehaven. Aan het eind van de dag meert de Noordzee af nabij het Centraal Station van Amsterdam.

Amsterdam – Dordrecht (volgeboekt)
In Amsterdam schepen de opvarenden in voor de tocht naar Dordrecht. Een afwisselende vaartocht over het Amsterdam-Rijnkanaal, via de Beatrixsluizen bij Nieuwegein verder over de brede Hollandsche rivieren de Lek en de Noord. Onderweg uitzicht over het fraaie lage landschap, met de zilverstad Schoonhoven en de molens van Kinderdijk. In de middag arriveert de stoomboot bij het Groothoofd van de monumentale vestingstad Dordrecht.

Na het evenement is er op 23, 24 en 25 mei plek voor dezelfde drie trajecten op de terugtocht naar Den Helder. Er kunnen per traject maximaal 30 gasten meevaren. Een ticket kost € 35 per persoon.

Er is ook een mogelijkheid om op een traject deel uit te maken van de bemanning. Er is plek voor een leerling stoker en een leerling stuurman. Als leerling stoker helpt u in de machinekamer met kolen scheppen en het vuur in de stoomketel onderhouden. Als leerling stuurman helpt u met het uitzetten van de koers en het op deze koers houden van het schip. Een ticket kost € 75 per persoon.

Servicekosten bedragen € 1,- per ticket en dat is inclusief betaalkosten. U kunt ook met een groep inschrijven. Meer informatie op de website van de Noordzee.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button