Overige

Tips om energie te besparen in de keuken

Advertentie:

Steeds meer huishoudens hebben last van energierekeningen die lastig op te hoesten zijn. Grote kans dat ze je de strot uitkomen. Om je alvast een beetje op weg te helpen met het drukken van de energierekening hebben we in dit artikel een aantal energie bespaartips voor je op een rijtje gezet. Hoe verbruik je minder in de keuken?

Kies bij voorkeur voor energiezuinige apparaten

Wie nog oude apparaten heeft staan, zoals een vaatwasser of koelkast, die zou kunnen overwegen om ze te vervangen door energiezuinige modellen. Ter vergelijking: een oude koelkast met energielabel E gebruikt gemiddeld zo’n 230 kWh per jaar aan stroom. Een model met energielabel B minder dan de helft, namelijk 120 kWh. Wil je een nieuwe koelkast kopen die energiezuinig is en een uitstekende prijs-kwaliteit heeft? Maak dan gebruik van een vergelijker als DeBeste.com, die voor jou de aantrekkelijkste modellen van het moment overzichtelijk op een rijtje zet.

Zet in op het daluren tarief

De meeste energiemaatschappijen hanteren een regulier en daluren tarief. Tijdens de daluren, die vaak plaatsvinden van ongeveer 23.00 uur ‘s avonds tot 7.00 uur ’s ochtends, zijn de energietarieven net iets goedkoper. Natuurlijk wil je niet na die tijd gaan koken, maar wat je wel kunt doen is de vaatwasser na die tijd aanzetten. Dit is immers een grote energieslurper in de keuken. Liever eerder naar bed? De nieuwere modellen hebben de functie ‘startuitstel’, waarmee je de vaatwasser kunt programmeren om op een later tijdstip aan te gaan. Dit geldt overigens ook voor de wasmachine en droger!

Voorkom onnodig (sluip)verbruik

De koelkast open laten staan terwijl je een drankje inschenkt? Zonde, want hierdoor moet het apparaat weer extra gaan koelen. Daarnaast stroomt de koelte juist het huis in, waardoor de verwarming harder zijn best moet doen. Er zijn nog meer voorbeelden van overbodig verbruik, zoals de oven langer voorverwarmen dan nodig. Deze kun je bovendien best wat eerder uitzetten als je iets bereidt, want hij blijft toch nog wel even warm. Bij sluipverbruik kun je denken aan het laten zitten van stekkers in het stopcontact, zoals van het tosti-ijzer, de blender en staafmixer. Ze gebruiken dan niet veel, maar wel een heel klein beetje, terwijl je dit op een uiterst gemakkelijke manier kunt voorkomen.

Zuiniger koken

Wie energiezuinig kookt die doet het beste de deksel op de pan. Hierdoor gaat er minder warmte verloren, waardoor je minder energie verbruikt. Plaats de pan niet op een grotere plaat dan nodig, want ook hierbij treedt energieverlies op. Kook daarnaast met zo weinig mogelijk water. Oh ja, nog een leuke ‘energiebesparende’ tip: bakken met een airfryer kost minder energie in de maag! Dit is namelijk stukken gezonder dan traditioneel frituren. Neem hier een kijkje als je op zoek bent naar de beste airfryer. Vooral bij friet zien we qua energie een groot verschil: zo’n 320 calorieën per 100 gram in de frituur, tegenover 130 in de airfryer!

Extra keukentips

Er is naast bovenstaande nog veel meer dat je kunt doen om kleine besparingen te realiseren. Laat bijvoorbeeld bevroren eten ontdooien in de koelkast om de kou over te brengen. Zorg daarnaast voor een koelkast die zeker voor 80% gevuld is, omdat die minder verbruikt dan een lege koelkast. Overweeg om de verlichting in de keuken te vervangen door ledverlichting en zorg dat je de vaatwasser slim inricht en pas aanzet als die vol is, eventueel op een korter programma als de vaat niet erg vies is. De afzuigkap hoeft daarnaast echt niet altijd op de hoogste stand. Maak de filters regelmatig schoon om een optimale werking met zo min mogelijk energieverbruik te behouden.

Energiearmoede Den Helder

Het woord ‘energiearmoede’ horen we helaas steeds vaker en wil zeggen dat de energierekening te hoog is tegenover het inkomen om de rekening te kunnen blijven betalen. Een gigantisch probleem natuurlijk. In Den Helder loopt er een project waarbij bijstandsgerechtigden opgeleid worden tot Energiecoach. Zij hebben straks de kennis en middelen om andere huishoudens te ondersteunen bij het besparen van energie. Ook zijn er in Den Helder regelmatig subsidies verkrijgbaar waarmee huishoudens energiebesparende maatregelen kunnen nemen. Check de website van de gemeente om te zien welke subsidies voor jou van toepassing kunnen zijn.

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button