Uitgaan

Bijzondere planten, dieren en verhalen van het Zwanenwater

Callantsoog – Ontdek op 21 mei tijdens een excursie niet alleen de prachtige natuur, maar ook de historische verhalen van het Zwanenwater. Het Zwanenwater wordt al 50 jaar beheerd en beschermd door Natuurmonumenten. De geschiedenis van het gebied gaat echter honderden jaren terug en is net zo bijzonder als de natuur van het gebied.

In 2023 heeft Natuurmonumenten het Zwanenwater 50 jaar in eigendom en beheer. Dankzij 50 jaar uitgekiend natuurbeheer veranderde dit unieke duingebied van een verruigd jagersdomein in een natuurparel van internationale allureEn vormen de duinen, heide, graslanden, moerassen, bosjes, poeltjes en duinmeren nu een leefgebied met een grote verscheidenheid aan planten en dieren.

Het natuurgebied Zwanenwater is bijzonder door de grote verschillen in leefomstandigheden op een relatief kleine oppervlakte; hoog – laag, droog – nat, warm – koud, zonnig – schaduwrijk. Er zijn duinen, heide, graslanden, moerassen, bosjes, poeltjes en duinmeren. Door de grote verschillen in leefomstandigheden en leefomgevingen komen er heel veel verschillende planten en diersoorten voor; zandhagedis, rugstreeppad, blauwborst, baardman, 12 soorten orchideeën, parnassia, dop- en struikheide, heivlinder en heidelibel… om er een paar te noemen. Een aantal van deze soorten zijn vast te zien tijdens de excursie.

Historie van jachtdomein
Bezoekers komen te weten hoe het voorkomen van die soorten samen hangt met het beheer door Natuurmonumenten. Wat deed en doet Natuurmonumenten om het Zwanenwater te beschermen en behouden voor de toekomst? Ontdek ook hoe de natuur van nu samenhangt met de geschiedenis en het vroegere gebruik van het Zwanenwater. Het gebied was privéjacht- en recreatieterrein van de Haarlemse industrieel, Marie Prosper Theodore Prévinaire, en later van zijn dochter Eugenie en haar man, Jonkheer Charles Frederik van de Poll.

Deze geschiedenis is nog terug te zien aan de aangelegde bosjes met spar, aangelegde drinkpoelen en de “punter” slootjes. Luister naar de verhalen en bekijk de foto’s van jagers die fazanten schoten, dames in prachtige jurken die in bootjes rondvoeren en bezoekers die met lepelaars op de foto gingen. Ter ere van het 50 jarig jubileum krijgen leden van Natuurmonumenten 50% korting op excursies in het Zwanenwater. Meer informatie en aanmelden: www.nm.nl/agenda/zwanenwater.

Toon meer

Nadia Krijns

Nadia is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Julianadorp. Ze is bereikbaar via nadia@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button