Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon op zoek naar locaties voor bouw tijdelijke huisvesting statushouders

Advertentie:

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon onderzoekt de mogelijkheden voor het realiseren van tijdelijke huisvesting voor doelgroepen als statushouders, Oekraïners en spoedzoekers. Dat laat het college in een memo aan de gemeenteraad weten. B&W geeft aan de taakstelling van het Rijk voor de opvang van statushouders niet meer te halen zonder gebruik te maken van tijdelijke oplossingen.

Op dit moment vangt Hollands Kroon geen asielzoekers op. Ook is er geen noodopvang of crisisnoodopvang voor immigranten. Wel krijgt de gemeente, net als alle Nederlandse gemeenten, ieder jaar een taakstelling voor het opvangen van statushouders. Dat zijn asielzoekers die inmiddels een verblijfsvergunning hebben gekregen. Het worden er steeds meer: In de eerste helft van 2023 moet Hollands Kroon er 59 een huis bieden. Vorig jaar kon de verhoogde toestroom nog worden opgevangen door statushouders voorrang te geven op een sociale huurwoning, maar volgens het college lukt dit niet meer.

“Zeer recent is bekend geworden dat in de tweede helft van het jaar 76 statushouders gehuisvest dienen te worden. We verwachten de taakstelling alleen te kunnen halen als we ook gebruik kunnen maken van tijdelijke oplossingen”, aldus het college. Daarbij merkt B&W op dat de toestroom waarschijnlijk alleen nog maar groter wordt, ook vanwege het gebrek aan capaciteit in AZC’s. Er moeten dus nieuwbouwlocaties komen. Waar is nog niet bekend: “Hiermee zouden we kunnen voorzien in het huisvesten van deze doelgroepen en geven wij tegelijk ruimte aan woningcorporaties om ook voor reguliere groepen huisvesting te bieden. Wij verwachten voor dezomer zicht te hebben op mogelijke locaties voor tijdelijke huisvesting.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button