Den Helder – Met een slaande scheepsbel en het hijsen van de vlag opende burgemeester de Boer en een delegatie van de koninklijke marine vandaag het schoolthema Sail Den Helder 2023 op basisschool de Windwijzer. De school is de officiële ambassadeursschool van het evenement, en de komende weken staan binnen de school geheel in het thema van de relatie tussen de stad en de zee.
De themaweken zijn een samenwerking tussen de school, de Koninklijke Marine, Sail, en Tech-Connect. Als ambassadeursschool zal de windwijzer dit programma ook delen onder andere scholen in de regio. “We hebben nagedacht hoe we een mooi programma samen kunnen stellen voor kinderen tot twaalf jaar”, aldus Bart Oud, directeur van de Windwijzer. “Het programma moet ze enthousiast maken voor Sail, en de verbinding met het maritieme karakter van Den Helder onderstrepen.” Ook burgemeester de Boer, die vlag hees tijdens de opening, ziet uit naar het evenement. “Het begint nu wel echt te leven”, aldus de burgemeester. “We zijn op de achtergrond al maanden bezig met de voorbereiding. Nu komen er steeds meer publieke activiteiten, en er wordt meer over gesproken. Het is als een wereldkampioenschap voetbal dat er aan komt, we hebben er allemaal ontzettend veel zin in.”
Leven en werken met de zee
De leerlingen volgen de komende weken een speciaal programma, dat specifiek gericht is op het werken en leven met de zee in de havenstad. Zo bracht de bovenbouw al eerder een bezoek aan het Amerikaanse tallship ‘USS Eagle’. De leerlingen mochten de bemanning het hemd van het lijf vragen, maar uiteraard wel in het Engels. En dat was nog niet zo gemakkelijk: “Het lukte een klein beetje”, vertelt een leerling tijdens de opening. De middenbouw focust zich op defensie, en maakt de komende periode kennis met het verleden en de toekomst van de marine in samenwerking met het Marinemuseum. Ondertussen mag de onderbouw de handen uit de mouwen steken: zij zijn druk aan het klussen aan een houten zeilschip in de klas.
Niet alleen de festiviteiten rondom Sail spelen een rol in het programma. De hoofdmoot van de weken staat in het teken van het werken in de moderne scheepvaart en de bredere maritieme industrie. Zo komen ouders van de kinderen die zelf werkzaam zijn op, met, of rond de zee vertellen wat hun werk precies inhoudt tijdens een banenmarkt. “We zien toch dat veel mensen in het verleden zijn weggetrokken om ergens anders een baan te vinden, terwijl Den Helder veel kansen en mogelijkheden heeft”, aldus Oud. Vooral de technische beroepen die handigheid in de vingers vereisen verdienen aandacht, vind Oud. “Het werken in de techniek is de afgelopen jaren een onderbelicht thema, en juist dat werk is heel belangrijk. De handen hebben we nodig, zeker in de maritieme industrie in Den Helder. Kinderen hier enthousiast over maken vinden wij zeker een taak van het onderwijs.”
Het is goed om basisschool leerlingen te betrekken bij dit soort grote evenementen. En hopelijk wordt worden de leerlingen van de basisscholen ook betrokken bij het evenement.
Alleen is het nog steeds niet duidelijk of Sail Den Helder 2023 plaats kan vinden. Enkele maanden geleden is er een artikel gepubliceerd over de vergunning omtrent Sail. De Koninklijke Marine heeft voor de “Marine dagen” die gelijktijdig met Sail al een vergunning. Sail heeft dit mogelijk nog niet.
Het zou goed zijn als College van Burgemeester en Wethouders openbaar maken, wanneer de vergunning er is. Wachten met duidelijkheid geven is ongewenst. Mede omdat de gemeenteraad dan niet tijdig kan ingrijpen, om alsnog een vergunning te kunnen afgeven. Bv door geld vrij te maken om extra maatregelen te kunnen nemen, om stikstof te reduceren.
Harstikke leuk natuurlijk. En er worden steeds vaker leuke activiteiten die niets met onderwijs te maken hebben georganiseerd tijdens schooltijd. Alles moet leuk en plezierig zijn tegenwoordig. Alleen lees ik vandaag in de krant dat het taal- en rekenniveau van Nederlandse leerlingen ’zorgwekkend’ is. Kennelijk is rekenen en taal het ondergeschoven kindje geworden.