Den Helder

Woningbouwproject Spuistraat moeizaam van start

Robbert Waltmann: “We worden gillend gek van de overheid”

Den Helder – Door plaats te nemen in een grote funderingsmachine gaf wethouder Michiel Wouters woensdag het startsein voor de bouw van twaalf sociale huurwoningen aan de Spuistraat. Eigenlijk zou de wethouder een funderingspaal in de grond boren, bij aankomst bleek echter dat het benodigde beton op was.

Het probleem mocht de pret niet drukken en de aanwezige bouwers, Woningstichting en architect toonden zich enthousiast over de start van het project. De betonschaarste was op een andere manier symbolisch, zo bleek uit de toespraak van Robbert Waltmann van Woningstichting Den Helder. Materiaalschaarste en prijsstijgingen, samen met regeldrift van de overheid, maken de bouw van (sociale) woningen steeds duurder. “We worden gillend gek van de overheid.”

Regels over duurzaamheid, materiaalgebruik en toezicht leiden vaak duizenden tot tienduizenden euro’s boven op de beginprijs. Dat brengt woningstichtingen en aannemers in een lastig parket, omdat ze tegelijkertijd van alle kanten horen dat ze moeten bouwen. De problematiek leidt echter niet tot een bouwstop. De bouw aan de Spuistraat is eerste in een reeks nieuwbouwprojecten in Den Helder. Na de zomer staan ook projecten aan de Koningstraat en de Spoorstraat gepland.

Naast kritiek klonken ook positieve geluiden. De architect was zeer te spreken over het project, hij hoefde namelijk niet te beknibbelen op het uiterlijk. Nautische details zoals trossen en zeesterren sieren het ontwerp en die ruimte voor ornamenten is er niet in iedere gemeente.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button