Hollands KroonPolitiek

“Gebrek aan transparantie bij coalitievorming slecht begin voor nieuw bestuur”

Hollands Kroon – Het proces rondom de coalitievorming in Hollands Kroon staat volgens het CDA haaks op de verkiezingsbeloftes die door Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) zijn gedaan. CDA’er Reginald Visser typeerde de communicatie als “ijzingwekkend stil” en stelde dat de raad daarom nu in het duister tast.

Bij de raadsvergadering donderdagavond waren maar liefst zes raadsleden afwezig. Volgens Visser de afgelopen tien jaar mogelijk nog geen één keer gebeurd en een teken dat de agenda op dit moment weinig interessant is. Wellicht omdat onduidelijk is welke kant het nieuwe bestuur op wil gaan. Er is immers inhoudelijk nog helemaal niets naar buiten gekomen over het toekomstige coalitieakkoord. Een slechte start voor het nieuwe bestuur, aldus Visser. OHK zei vóór de verkiezingen dat alles anders en transparanter moest, maar daar ziet hij nog weinig van.

30 juni een akkoord?
Alexander Bügel, fractievoorzitter van OHK, was één van de zes afwezige raadsleden. In zijn plaats reageerde Lars Ruiter op de opmerkingen van Visser. Volgens Ruiter is de situatie in Hollands Kroon helemaal niet opmerkelijk te noemen: In heel veel gemeenten is nog geen coalitieakkoord. Ook heeft Bügel eind mei in het presidium nog een toelichting gegeven over de stand van zaken wat betreft de coalitievorming. Toen werd verteld dat het coalitieakkoord op 30 juni gepresenteerd zal worden.

Na een korte schorsing waarin beoogde coalitiepartijen OHK, PvdA, GroenLinks, D66 en SHK even konden overleggen mocht Jip Pankras van laatstgenoemde partij de raad toch weer even bijpraten. Momenteel worden de puntjes op de i gezet wat betreft het coalitieakkoord. Ook gaan de gesprekken nu over de verdeling van de portefeuilles. Pankras tijdens zijn update vallen dat het akkoord mogelijk toch pas begin juli gepresenteerd kan worden, maar in ieder geval vóór het zomerreces.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button