Recensie

Kandahar (recensie)

Adverentie

De gewelddadige wereld in landen als Iran, Iraq, Afghanistan en Pakistan is al vaker het decor voor spannende films geweest. De conflicten en strenge regelgeving van de diverse groeperingen als Al-Qaeda en Taliban zijn dan ook een dankbaar onderwerp om de verhalen een beklemmende spanning mee te geven. Regisseur Ric Roman Wough heeft de nodige ervaring met het maken van spannende thrillers. In de films Angel has fallen en Greenland werkte hij al samen met Gerard Butler. Deze acteur is gemaakt voor de sterke persoonlijkheid die onder de moeilijkste omstandigheden het koppie er bij weet te houden. Eerder dit jaar was hij nog te zien als de piloot van een passagiersvliegtuig dat een ongelukkige noodlanding moest maken op een door terroristen beheerst eiland van de Filipijnen in de film Plane.

Tom Harris (Butler) is een geheime CIA-agent die vermomt als monteur in Iran bezig is om malware software in de geheime nucleaire installatie te plaatsen. De bedoeling is daarmee de gehele ondergrondse installatie te vernietigen. Onder streng toezicht van de zenuwachtige en achterdochtige militairen weet hij zijn taak tot een goed eind te brengen. Met veel geweld wordt de installatie vernietigd en gaat Tom via Dubai terug naar London. Omdat zijn vliegtuig in Dubai vertraging heeft bezoekt hij zijn vriend en CIA-contact Roman Chalmers (Fimmel). Daar blijkt dat Roman invloed had op de vertraging om hem voor een bijzondere terroristische CIA opdracht te vragen.

Geheime operatie
Tom laat zich voor veel geld overhalen en moet naar Herat in Afghanistan. In Herat wacht  Mohammed “Mo” Doud (Negahban), een tolk, op hem. Mo is een oud bewoner van Afghanistan en is speciaal voor de klus uit de USA overgevlogen. De operatie moet in het geheim plaatsvinden en de bewegingen van de mannen worden via satellieten en hoge drones gevolgd in het CIA commandocentrum.

Als Tom en Mo in Herat op weg willen voor de opdracht blijkt dat er een informatielek is geweest. In Iran en Afghanistan weten ze dat Tom de man is die verantwoordelijk is voor de vernietiging van de nucleaire installatie in Iran. Van Roman krijgen ze te horen dat de opdracht afgeblazen wordt en dat zij naar een oppik-punt in Kandahar moeten. Een tocht van 650 kilometer door onherbergzaam land opgejaagd door een groep Iraniërs en de Pakistaanse agent Kahil Nasir (Foladi) die jacht maken op de mannen.

Overtuigende kracht
Gerard Butler is natuurlijk de ervaren acteur in dit soort spannende thrillers. Ook nu weet hij zijn karakter weer de overtuigende kracht te geven die in het verhaal lekker spannend maakt. Zijn medespeler Navis Negahban is de juiste man om de Afghaanse vertaler Mo te spelen. Beide hebben kinderen en hebben al snel een goede band met elkaar. Deze band wordt hechter naarmate de situatie uitzichtlozer lijkt. Travis Fimmel kennen we als Ragnar Lothbrok van de Netflix serie Vikings. Deze blauwogige acteur uit Australië speelt een geweldige rol als Roman met verantwoordelijkheidsgevoel.

De uit India afkomstige Ali Fazal (Victoria & Abdul) speelt als de vastbesloten Pakistaanse agent Kahil Nasir een prachtige irritante achtervolger. De decors zijn vooral de eindeloze woestijnen met rotsformaties. Zij geven de film dat hopeloze gevoel die de vluchtende mannen ondergaan. Verder wordt het karakter van de film gevormd door de overal aanwezige bewapende mannen met baarden en hoofddoeken. Wantrouwen is dan ook gemeengoed in dit landschap. Het begin van de film is vooral om de stemming te zetten en de inleiding naar het uiteindelijke verhaal. Een verhaal dat je dan wel weer op het puntje van je stoel brengt.

Regie:Ric Roman Waugh
Met: Gerard Butler, Navid Negahban, Travis Fimmel, Ali Fazal, Bahador Foladi, Olivia-Mai Barrett, Mark Arnold, Corey Johnson, Elnaaz Norouzi, Fahim Fazli, Tom Rhys Harries, Rebecca Calder
Kijkwijzer: 16 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: