Column

Column: Den Helder weer lekker traag met stemmen tellen

Advertentie:

Den Helder – De Europese Verkiezingen zijn de verkiezingen met doorgaans een lage opkomst, ook in Den Helder is dat niet anders. Het voordeel voor de stemmentellers: weinig stemmen, dus het tellen kan snel gaan. Zou je denken, maar niet in Den Helder, waar het tellen ogenschijnlijk opnieuw een probleem bleek. De gemeente behoorde tot de vier Nederlandse gemeenten die zondagavond om 23.00 uur nog geen uitslag hadden ingeleverd. Het duurde tot diep op de maandagochtend…

Het lijkt wel alsof Den Helder elke verkiezing meer moeite heeft met stemmen tellen. De ene keer worden er forse telfouten gemaakt, een andere keer besluit een stembureau gewoon te stoppen. Daardoor ontstonden bij vorige verkiezingen vertragingen, maar zo erg als bij de Europese Verkiezingen van 2024 was het niet eerder. Hoe is het mogelijk dat een relatief kleine gemeente bijna vier dagen nodig heeft om een paar stemmen te tellen?

De gemeente staat er weer mooi op. Bij het bekendmaken van de definitieve Nederlandse uitslag, zondagavond op NPO 1, werd toch maar even benadrukt dat het nog niet echt de volledig definitieve uitslag was, want Den Helder was nog niet klaar met tellen… “Dat was een keuze”, zegt een gemeentelijk woordvoerder in eerste instantie, die daarmee vooral probeert te voorkomen dat de gedachte ontstaat dat er weer iets mis was gegaan. “We hadden vooraf besloten de uitslag pas maandagochtend door te geven aan het ANP.” Bij het doorvragen blijkt dat de gemeente vrijdagavond per abuis was vergeten de uitslag door te geven aan het ANP. De uitslag was er dus wel op tijd, maar na de vergissing werd dan blijkbaar maar besloten te wachten tot na het weekend. “Europa is er maandag ook nog wel”, moet de gedachte zijn geweest.

Helemaal happy
Bij de gemeente zijn ze helemaal happy met de laatste zijn, zo blijkt ook uit een mail aan de voorzitters van de stembureaus. “Dankzij je betrokkenheid en harde werk was het mogelijk om deze verkiezingen soepel en succesvol te laten verlopen”, aldus de projectleider Verkiezingen. “We hebben dit keer voor het eerst gewerkt met een nieuwe telmethode, waardoor we niet meer tot diep in de nacht bezig zijn geweest.”

De projectleider blijft gelukkig optimistisch in het dankmailtje aan de voorzitters: “… Onze eerste indruk van deze nieuwe methode is dan ook positief, maar we gaan dit uiteraard nog uitgebreid evalueren om te kijken waar we eventueel kunnen verbeteren.” Tsja, Bassie zei het al: “Altijd blijven lachen!”

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button