Politiek

Europese verkiezingen: BBB groot in Hollands Kroon, PVV in Den Helder

Advertentie:

Noordkop – Nu de rook van de verkiezingen voor het Europees parlement is opgetrokken en ook de uitslag van Den Helder eindelijk binnen is, komt er zicht op hoe er in de Noordkop gestemd is.

In Hollands Kroon is BBB de duidelijke winnaar met maar liefst 22,2 procent van de stemmen. In de Marinestad daarentegen was dit slechts zeven procent en ook in Schagen en Texel komt de BoerBurgerBeweging niet verder dan respectievelijk 11 en 12 procent. Lokale BBB kandidaat Cees Meeldijk scoorde zeer goed. Van de 17.370 uitgebrachte stemmen in Hollands Kroon behaalde Cees er maar liefst 2376 en was daarmee de kandidaat waar het meest op gestemd werd in Hollands Kroon.

De PVV doet het traditioneel goed in Den Helder en scoort hier ook nu als grootste partij met 26,6 procent van de stemmen. De Partij van Wilders is in Hollands Kroon na BBB de tweede partij met ruim 20 procent van de stemmen. Op Texel en in Schagen blijft de PVV steken op respectievelijk 15,6 en 18,1 procent.

Waar GroenLinks/PvdA op Texel en in Schagen juist de grootste partij is met 24,2 en 18,2 procent, blijft de linkse combinatie van Timmermans in Den Helder en Hollands Kroon respectievelijk als tweede en derde partij hangen op 14,5 en 12,3 procent van de stemmen.

VVD en het CDA staan in alle vier de kopgemeenten op een beperkt verlies ten opzichte van vier jaar geleden. D66 daarentegen boekt overal weer een zeer bescheiden winst.

Opkomst
Ook in de opkomst verschillen de kopgemeenten redelijk van elkaar. Waar Schagen en Hollands Kroon met een opkomst rond het landelijk gemiddelde zitten (met respectievelijk 47,8 en 45,9 procent), zit Texel daar met 68,4 procent ruim boven en blijft Den Helder steken op een schamele 35,4 procent.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button