
Den Helder – Projectontwikkelaar Kontour Vastgoed kan beginnen met de bouw van 35 luxe vakantievilla’s op de plek van de voormalige camping De Donkere Duinen langs de Jan Verfailleweg in Den Helder. De Helderse gemeenteraad heeft het ontwerpbestemmingsplan voor dat project maandagavond goedgekeurd. Alleen de fractie van Behoorlijk Bestuur stemde tegen.
Uit het ontwerpbestemmingsplan blijkt dat het om drie typen luxe vakantievilla’s gaat. De sanitaire gebouwen van de voormalige camping worden gesloopt en het terrein wordt opnieuw ingericht. Op het terrein komen verder geen nieuwe parkvoorzieningen of ondersteunende functies, zoals een snackbar of zwembad. Gasten zijn dus aangewezen op voorzieningen buiten het recreatiepark. Verder laten de ontwerptekeningen zien dat de ligging van de hoofdingang hetzelfde blijft.
In december 2023 heeft het ontwerpbestemmingsplan zes weken lang ter inzage gelegen voor zienswijzen. Tegen het plan waren twee zienswijzen ingediend, maar die zijn na goed overleg met de ontwikkelaar weer ingetrokken. Dat vertelde wethouder Petra Bais op 27 mei tijdens de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer. Na die positief gestemde commissievergadering was het geen verrassing dat de Helderse gemeenteraad deze maandagavond met het ontwerpbestemmingsplan akkoord ging.
Na eerst Willemsoord te hebben vernield zijn nu de Donkere Duinen aan de beurt…..
Ja, ‘wat oud is, moet vernietigd worden. Waar is het geboorte huis van Anton Pieck gebleven??
En de nieuwe plannen, nooit in uw belang, liggen alweer op het bureau van de ontwikkelaars/gemeente. Uiteraard strikt geheim.
Dat is wel het feit waar “buitenstaanders” telkens weer tegenaan lopen. Er is informeel overleg…. er is vooroverleg… zonder het echt uit te spreken zijn de keuzes eigenlijk al gemaakt… en dan staan eventuele tegenstanders al met 3-0 achter voor de echte wedstrijd begint. In dit geval is de camping al in 2022 aangekocht, heeft men meer dan een jaar de tijd genomen om ze bij de gemeente warm te krijgen voor de plannen, om die vervolgens net voor de feestdagen in 2023 te publiceren.
Ik vraag me overigens af of een park met luxe (en dus dure) vakantievilla’s zonder enige eigen voorzieningen het wel zo goed gaat doen in Den Helder. Eerlijk gezegd zie ik hier niet zo heel veel ruimte voor high-end toerisme. En we weten allemaal waar parkeigenaren hun huisjes mee vullen als dat niet heel goed met toeristen lukt… Het zal mij benieuwen. Als de huisjes in handen van particulieren komen en de eigenaar van de grond alleen het park exploiteert, dan ligt (semi) permanente bewoning eigenlijk bijna voor de hand.
Laat ik het zo zeggen: ik zou niet de hoofdprijs betalen voor een weekje Den Helder. Dan zou ik een half uur doorreizen en naar Texel gaan of juist iets ten zuiden van Den Helder blijven hangen. Fietstoeristen misschien?
Helemaal mee eens.
Ach ja als het idd een financiële flopper wordt; hebben we voldoende ankerplaatsen 😜
Iedereen had de camping kunnen kopen en verder exploiteren als camping. De gemeente kijkt alleen naar het bestemmingsplan. Dus waarom deze commotie.
Commotie is een groot woord. Ik snap dat mensen gevoelsmatig een camping meer als “onderdeel van het groen” zien dan een klein wijkje met villa’s. In principe was er voorheen natuurlijk nauwelijks bebouwing en vooral gras en ander groen. Dat zal nu anders gaan worden. Ik verbaas me persoonlijk meer over het feit dat de ontwikkelaar blijkbaar wel brood ziet in een park met luxe en dus dure accommodaties op die plek, maar dan zonder verdere voorzieningen. Misschien is het gewoon niet ingetekend op het plaatje, maar het lijkt zelfs een vakantiepark zonder speeltuin en zeker zonder zelfs ook maar een (snack)barretje te worden. De nadruk ligt dus min of meer volledig op “verblijf”. Maar ik neem aan dat de gemeente zoiets anno 2024 natuurlijk gewoon goed in de gaten houdt.
Bas dat heb je goed gezien hier de link naar het Bestemmingsplan planviewer.nl/imro/files/NL.IMRO.0400.BPDONKEREDUINEN-ONT1/t_NL.IMRO.0400.BPDONKEREDUINEN-ONT1.html de laatste alinea van jou reactie is een Eye Catcher.
Laat dat in de gaten houden inderdaad maar aan de gemeente over, want dan komt het vast helemaal goed. Net als bijvoorbeeld met de voormalige boswachterwoning in Donkere Duinen. Daar houdt de gemeente ook al jaren een vinger aan de pols. Met positief resultaat. De bed and breakfast-accommodatie die daar in is gevestigd, is een geweldige aanwinst voor het toeristisch aanbod in Den Helder. Dus vertrouwen in de aanpak van de gemeente is zeker op zijn plaats….
Ja een beetje Galgenhumor c.q. Sarcasme is wel op zijn plaats in deze.
Alleen dure vakantie villa.s bouwen dat werkt niet. Dan ook een restaurant en een subtropisch zwembad en een parkshop. Bouwen.
Voor een vakantiepark wat zich duidelijk richt op wat grotere groepen (accomodaties vanaf 8 personen tot 12 als ik me niet vergis), had ik eigenlijk vooral iets in de richting van een snackbarretje met plate service gecombineerd met een klein barretje en een klein indoor speeltuintje verwacht en ook wel een outdoor speeltuintje ofzo. Waar ze het nu over hebben, komt op mij nogal ambitieloos over. Vandaar ook mijn twijfels aan de levensvatbaarheid in een plaats als Den Helder. Den Helder is qua voorzieningen best wel matig namelijk, helemaal voor kinderen. Zelfs de indoor speeltuin op Willemsoord is er niet meer. Wil je wat doen met een groepje kinderen, dan zul je voor een speelparadijs echt de gemeente moeten verlaten.
Dit zijn ook geen kleine vakantiehuisjes hoor. De kleinste hebben 4 slaapkamers. Kun je prima permanent wonen of seizoensarbeiders in huisvesten.
Ach, aan de overkant is een snackbar, een pannenkoekenhuis, en klimvallei én gezellige geiten/kippen/siervogeltjes/hertjes. Ernaast is een prachtig bos(je). Ietsje verderop een steakrestaurant en natuurlijk: het strand! En dan nog onze ieniemini binnenstad met weinig winkels en heel veel daghoreca (en kappers)
Voor mij meer dan genoeg, maar dan ben ik een simpele ziel. Ik vraag me ook af of de doelgroep voor deze luxe vakantievilla’s staat te trappelen. We gaan het meemaken kennelijk.
Ik vind het wel erg jammer dat de campings aan het verdwijnen zijn en plaatsmaken voor saaie eenheidsworst vakantievillaparken.
Die snackbar aan de overkant is maar 5 dagen per week open, is volledig gericht op mooi weer dagjesmensen en sluit om 18:00 uur. Maar inderdaad, het vakantiepark zal voor hem (en voor het pannenkoekenhuis + steakrestaurant) een welkome aanvulling zijn qua klandizie.
De troosteloze aanblik in en rondom Julianadorp van vakantieverblijven is al erg genoeg. De natuur in die omgeving is niet achteruit gegaan maar achteruit gevlogen. De inwoners van Julianadorp zijn er naar mijn schatting ook al niet beter van geworden.
Harmke schrijft “…maar dan ben ik een simpele ziel.” Dat wil ik weerspreken, omdat mensen die over het algemeen tevreden zijn met wat zij in hun omgeving hebben rijke mensen zijn. Dan bedoel ik, voor hen die dat verkeerd begrijpen, rijk van geest. Bovendien vraagt onze wereld om matigheid in productie, consumptie en leegpompen van de aarde. Daar zal de focus op moeten liggen, ook bij het gemeentebestuur.
Lees ik net in de krant dat defensie het gebied tussen Petten en Texel wil uitbreiden om te oefenen met wapens en munitie.