Den HelderPolitiek

Groen licht voor luxe recreatiepark Donkere Duinen

Advertentie:

Den Helder – Projectontwikkelaar Kontour Vastgoed kan beginnen met de bouw van 35 luxe vakantievilla’s op de plek van de voormalige camping De Donkere Duinen langs de Jan Verfailleweg in Den Helder. De Helderse gemeenteraad heeft het ontwerpbestemmingsplan voor dat project maandagavond goedgekeurd. Alleen de fractie van Behoorlijk Bestuur stemde tegen.

Uit het ontwerpbestemmingsplan blijkt dat het om drie typen luxe vakantievilla’s gaat. De sanitaire gebouwen van de voormalige camping worden gesloopt en het terrein wordt opnieuw ingericht. Op het terrein komen verder geen nieuwe parkvoorzieningen of ondersteunende functies, zoals een snackbar of zwembad. Gasten zijn dus aangewezen op voorzieningen buiten het recreatiepark. Verder laten de ontwerptekeningen zien dat de ligging van de hoofdingang hetzelfde blijft.

In december 2023 heeft het ontwerpbestemmingsplan zes weken lang ter inzage gelegen voor zienswijzen. Tegen het plan waren twee zienswijzen ingediend, maar die zijn na goed overleg met de ontwikkelaar weer ingetrokken. Dat vertelde wethouder Petra Bais op 27 mei tijdens de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer. Na die positief gestemde commissievergadering was het geen verrassing dat de Helderse gemeenteraad deze maandagavond met het ontwerpbestemmingsplan akkoord ging.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

13 reacties

 1. En de nieuwe plannen, nooit in uw belang, liggen alweer op het bureau van de ontwikkelaars/gemeente. Uiteraard strikt geheim.

  1. Dat is wel het feit waar “buitenstaanders” telkens weer tegenaan lopen. Er is informeel overleg…. er is vooroverleg… zonder het echt uit te spreken zijn de keuzes eigenlijk al gemaakt… en dan staan eventuele tegenstanders al met 3-0 achter voor de echte wedstrijd begint. In dit geval is de camping al in 2022 aangekocht, heeft men meer dan een jaar de tijd genomen om ze bij de gemeente warm te krijgen voor de plannen, om die vervolgens net voor de feestdagen in 2023 te publiceren.

   Ik vraag me overigens af of een park met luxe (en dus dure) vakantievilla’s zonder enige eigen voorzieningen het wel zo goed gaat doen in Den Helder. Eerlijk gezegd zie ik hier niet zo heel veel ruimte voor high-end toerisme. En we weten allemaal waar parkeigenaren hun huisjes mee vullen als dat niet heel goed met toeristen lukt… Het zal mij benieuwen. Als de huisjes in handen van particulieren komen en de eigenaar van de grond alleen het park exploiteert, dan ligt (semi) permanente bewoning eigenlijk bijna voor de hand.

   Laat ik het zo zeggen: ik zou niet de hoofdprijs betalen voor een weekje Den Helder. Dan zou ik een half uur doorreizen en naar Texel gaan of juist iets ten zuiden van Den Helder blijven hangen. Fietstoeristen misschien?

 2. Iedereen had de camping kunnen kopen en verder exploiteren als camping. De gemeente kijkt alleen naar het bestemmingsplan. Dus waarom deze commotie.

  1. Commotie is een groot woord. Ik snap dat mensen gevoelsmatig een camping meer als “onderdeel van het groen” zien dan een klein wijkje met villa’s. In principe was er voorheen natuurlijk nauwelijks bebouwing en vooral gras en ander groen. Dat zal nu anders gaan worden. Ik verbaas me persoonlijk meer over het feit dat de ontwikkelaar blijkbaar wel brood ziet in een park met luxe en dus dure accommodaties op die plek, maar dan zonder verdere voorzieningen. Misschien is het gewoon niet ingetekend op het plaatje, maar het lijkt zelfs een vakantiepark zonder speeltuin en zeker zonder zelfs ook maar een (snack)barretje te worden. De nadruk ligt dus min of meer volledig op “verblijf”. Maar ik neem aan dat de gemeente zoiets anno 2024 natuurlijk gewoon goed in de gaten houdt.

   1. Bas dat heb je goed gezien hier de link naar het Bestemmingsplan planviewer.nl/imro/files/NL.IMRO.0400.BPDONKEREDUINEN-ONT1/t_NL.IMRO.0400.BPDONKEREDUINEN-ONT1.html de laatste alinea van jou reactie is een Eye Catcher.

   2. Laat dat in de gaten houden inderdaad maar aan de gemeente over, want dan komt het vast helemaal goed. Net als bijvoorbeeld met de voormalige boswachterwoning in Donkere Duinen. Daar houdt de gemeente ook al jaren een vinger aan de pols. Met positief resultaat. De bed and breakfast-accommodatie die daar in is gevestigd, is een geweldige aanwinst voor het toeristisch aanbod in Den Helder. Dus vertrouwen in de aanpak van de gemeente is zeker op zijn plaats….

 3. Alleen dure vakantie villa.s bouwen dat werkt niet. Dan ook een restaurant en een subtropisch zwembad en een parkshop. Bouwen.

 4. Ach, aan de overkant is een snackbar, een pannenkoekenhuis, en klimvallei én gezellige geiten/kippen/siervogeltjes/hertjes. Ernaast is een prachtig bos(je). Ietsje verderop een steakrestaurant en natuurlijk: het strand! En dan nog onze ieniemini binnenstad met weinig winkels en heel veel daghoreca (en kappers)
  Voor mij meer dan genoeg, maar dan ben ik een simpele ziel. Ik vraag me ook af of de doelgroep voor deze luxe vakantievilla’s staat te trappelen. We gaan het meemaken kennelijk.
  Ik vind het wel erg jammer dat de campings aan het verdwijnen zijn en plaatsmaken voor saaie eenheidsworst vakantievillaparken.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button